Американската компания за поточно видео Netflix обяви, че е приключила 2022 г. с 230 млн. абонати по целия свят, като така е надминала очакванията на анализаторите. В същото време, обаче, нейният съосновател и изпълнителен директор Рийд Хейстингс напуска поста си, съобщава "Франс прес".

"2022 г. беше тежка година с труден старт и по-светъл финал", пише в съобщението на компанията при обявяването на резултатите от последната четвърт на изминалата година. Само през този период 7,7 млн. потребители са се присъединили към стрийминг платформата.

За да излезе от кризата, Netflix трябва да се съюзи с тези, срещу които се бори от години

За да излезе от кризата, Netflix трябва да се съюзи с тези, срещу които се бори от години

Тази година компанията за стрийминг загуби наистина много пари

Сред силните заглавия през този период е хитовият сериал "Уенсдей" в света на "Семейство Адамс", но също и документалния филм "Хари & Меган", в който принцът и неговата съпруга разкриха много подробности за живота на британското кралско семейство. По същото време Netflix въведе и по-евтин абонаментен план с реклами, за да отговори на търсенията на по-притиснатите от инфлацията потребители.

Така приходите за тримесечието стигнаха 7,85 млрд. долара, а акциите на компанията скочиха с над 6 на сто.

Netflix пусна най-евтиния си план (каква е уловката)

Netflix пусна най-евтиния си план (каква е уловката)

Това е един от най-значимите моменти в 25-годишната история на компанията

Това е повече от добра новина за Netflix, която през тази година се наложи да води тежки битки за зрителското внимание с конкуренти като HBO Max, Disney +, Apple TV+ и други.

И основателите трябва да се развиват

На фона на добрите резултати, съоснователят на Netflix и изпълнителен директор Рийд Хейстингс обяви оттеглянето си след 20 години като изпълнителен директор. Компанията започна пътя си от предлагане на DVD под наем по пощата, за да овладее пазара на дигиталното видео.

Български и европейски телекоми поискаха Netflix и Google да плащат за мрежите

Български и европейски телекоми поискаха Netflix и Google да плащат за мрежите

Значителна част от трафика идва от американските технологични гиганти, а инвестициите са скъпи, казват компаниите

Оперативният директор Грег Питърс и вече обявеният като съизпълнителен директор Тед Сарандос вече контролират процесите в Netflix. Новата роля на Хейстингс в борда ще е сходна с тази на Бил Гейтс в Microsoft и на Джеф Безос в Amazon.

"Бордът обсъжда от много години предаването на властта (даже основателите трябва да се развиват!)", написа Хейстингс в блог пост.