Американският самолетостроител Boeing е установил нов проблем с качеството на новите авиолайнери 737 MAX, свързан с важна част от конструкцията, предаде "Ройтерс".

Дефектът ще забави скорошните доставки и тепърва ще стане ясно дали ще е причина компанията да не успее да достави планираните най-малко 400 такива самолета през 2023 г.

Boeing не се отказва от увеличаването на производството на 737 Max, въпреки открития дефект

Boeing не се отказва от увеличаването на производството на 737 Max, въпреки открития дефект

Акциите на компанията се сринаха след открити проблеми с частите на новите самолети

Детайли: Според Boeing доставчикът Spirit AeroSystems е допуснал неправилно пробиване на дупки в задната преграда, която е ключова за поддържането на налягането на по-голяма височина. Според Федералната авиационна администрация дефектът за момента няма данни да застрашава безопасността на самоета.

Spirit на свой ред твърдят, че работят с различни подизпълнители и не всички машини имат подобен дефект. Компанията е променила своите работни процеси и не очаква закъснения с доставките.

Добрата и лошите новини за Boeing: Пускат 737 MAX да лети, но глобяват тежко компанията

Добрата и лошите новини за Boeing: Пускат 737 MAX да лети, но глобяват тежко компанията

Освен това 777s даде пореден двигателен дефект, този път свързан с управлението им

Не такава е ситуацията обаче с Boeing, които тепърва изясняват колко доставени и колко недоставени 737 MAX ще трябва да отидат на ремонт и дали няма засегнати машини и от по-стария модел 737 Next Generation.

Със сигурност Malaysia Airlines няма да получат своите самолети навреме - церемонията по пристигането им беше насрочена за 28 август.

Контекст: Това не е първи дефект, свързан с този доставчик. По-рано стана ясно, че заради негов пропуск са доставяни самолети с неправилно монтирани към корпуса вертикални стабилизатори.

Като цяло, 737 MAX иманемалко проблеми. Още в началото на експлоатацията им, две машини от този тип се разбиха заради грешки на автоматичната система за стабилизиране. Не липсваха и други проблеми, които спираха полетите.