Газовото находище "Блок Враца 1-25 Запад" може да съдържа не по-малко от 7,4 милиарда кубически метра газ, което е достатъчно да отговори на нуждите на България за период от две години при настоящото потребление, съобщи пред журналисти Ангел Семерджиев, мениджър за страната ни на компанията, която получи лиценз за проучване и добив и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране до 2013 г.

Количеството газ се равнява приблизително на намереното в "Чирен", което вече е изчерпано и днес се използва за хранилище, посочи още той. Двете се намират и в сравнителна близост - в регион, за който се знае, че има доказани резервоари - оценките са, че има 7 обекта с възможен ресурс.

"Блок Враца 1-25 Запад" е най-големият блок на сушата в Европейския съюз, за който е издаден лиценз, посочи още Семерджиев. Американската SPM ще вложи в проучванията 7,4 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата бонус в размер на 210 хил. евро без ДДС при подписване на договора за търсене и проучване в площта, разположена на територията на Северозападна България. Срокът за проучването е 5 години, а концесицята за добив е 35 години с възможност за увеличаване от още 15 години.

SPM, която регистира компания в България през август, ще търси финансиране за дейностите чрез капиталовите пазари. Пред Money.bg Семерджиев посочи, че все още не са уточнени всички параметри по първоначалното публично предлагане. Обсъжда се листване на борси в Австралия, САЩ или България. Очакването е това да се случи до една година. Не е уточнена и крайната сума, която ще бъде търсена от пазарите.

България плаща двойно по-скъпо за газ от Русия спрямо цената на борсите

България плаща двойно по-скъпо за газ от Русия спрямо цената на борсите

През последните около 6 години страната ни е надплатила $319 милиона заради неизгодни дългосрочни договори