PSA, групата, която притежава Peugeot, отчете понижение на продажбите от 0,8% през третото тримесечие, но това не спря компанията да се върне към растеж на приходите, показват данните в последния ѝ счетоводен отчет.

Постъпленията ѝ на всички пазари за периода възлизат на 15,5 млрд. евро но приходите от продадени автомобили, които са основният бизнес на групата, се покачиха с 1,2% до 12 млрд. евро. През първото полугодие те се сринаха с 35,5%.

Причината за покачването е възобновяването на дейност от страна на дилърствата през последните месеци. Затова и може да се очаква, че от октомври, когато в много европейски страни бяха върнати мерките срещу пандемията, приходите на групата отново ще са надолу.

Европа одобрява мегасделката между Fiat и PSA за $38 милиарда

Европа одобрява мегасделката между Fiat и PSA за $38 милиарда

То ще създаде четвъртият най-голям автомобилен производител в света

Освен подновяването на продажбите, положителните финансови резултати се дължат и на съсредоточаването върху по-скъпи модели на компанията, които компенсират приходите от ниските бройки. Същевременно при по-евтините модели, като Peugeot 208 и Opel Corsa, продажбите не бележат значителен спад.

Така групата запази целта си от марж на печалбата от 4,5% за периода между 2019 и 2021 г. От друга страна, тя вероятно през първото тримесечие на следващата година ще стане част от четвъртият най-голям автомобилен производител в света, ако сделката по сливането с Fiat Chrysler бъде одобрена.