Автомобилното производство и износът в Турция са намалели съответно с 11% и 27% на годишна база през 2020 г., съобщи Асоциацията на автомобилните производители в страната, предаде Hurriyet.

Миналата година автомобилната индустрия формира лъвския дял от общия износ на страната, като постигна общо 15% от него, изтъкват още от съсловната организация.

Докато общото производство на всички видове превозни средства е било близо 1,3 милиона единици през миналата година, общото производство на автомобили е само 855 043, което е спад от 13% на годишна база. Производството на търговски превозни средства също се свива през 2020 г. и е спаднало с 9% на годишна база.

Същевременно износът на превозни средства от всички категории е достигнал 916 543 единици, докато автомобилният износ - 596 616 единици, което е с 28 процента по-малко за същия период.

Така износът на автомобилната индустрия възлиза на 25,9 млрд. долара, докато степента на използване на индустриалния капацитет е 65 процента.

Пандемията от коронавирус, която се появи за първи път през декември 2019 г. в Китай, засегна няколко икономически дейности по целия свят, особено в ЕС. Именно съюзът обаче е основната дестинация за турския автомобилен износ.