Първата в света плаваща вятърна електроцентрала, която се намира край бреговете на Шотландия, започна да доставя електроенергия на шотландската мрежа, съобщи операторът й, норвежката мултинационална компания за нефт и газ Statoil.

Вятърната ферма, наречена Hywind Scotland, е разположена на 25 км от Питърхед в Абърдийншър, Шотландия. Със своята мощност от 30 мегавата, тя ще захранва 20 000 домакинства.

ВЕИ централата се управлява от Statoil в партньорство с Masdar, компания за възобновяема енергия, базирана в Обединените арабски емирства.

"Hywind може да се използва за дълбочинки до 800 метра, което отваря места, които досега са били недостъпни за офшорни вятърни инсталации", каза Ирене Румелхоф, изпълнителен вицепрезидент за бизнеса с възобновяема енергия в Statoil.

Снимка 318754

Източник: Statoil

"Наученото от Hywind Scotland ще проправи пътя за нови възможности за глобален пазар за плаваща офшорна вятърна енергия", каза тя.

В официалното откриване в Абърдийн взе участие и шотландският премиер Никола Стърджън. "Радвам се да отворя Hywind Scotland - първата плаваща вятърна централа в света. Това е вълнуващо развитие за възобновяемата енергия в Шотландия", каза Стърджън.

По думите й проектът ще помогне на Шотландия да изпълни амбициозните си климатични цели и ще превърне страната в "световен център за енергийни иновации".

През последните години се наблюдава значително намаляване на разходите както за сухоземни, така и за дънните вятърни инсталации. Очаква се плаващите вятърни ферми да поевтиняват по сходен начин през следващото десетилетие, което ги прави конкурентоспособни по отношение на разходите спрямо други възобновяеми енергийни източници, посочва Statoil.