Много силните продажби на новите модели смартфони Galaxy S7  и Galaxy S7 Edge помогнаха на южнокорейския  гигант Samsung да запише през второто тримесечие най-голямата си  печалба за повече от две години.

Оперативната печалба на компанията скача с 18% до 8,1 трилиона корейски вона (7,17 млрд. долара), което съвпада с прогнозите на Samsung, публикувани по-рано този месец, съобщава Reuters.

Печалбата само от продажбите на мобилни устройства скача с 57% на годишна база до 4,3 трлн. вона, като това се дължи най-вече на новите модели Galaxy S7  и Galaxy S7 Edge.

Чистаята печалба на Samsung за тримесечието нараства с 1,74% - до 5,85 трлн. корейски вона ($5,2 млрд.). Обемът на продажбите се увеличил с 5% - до 45,3 милиарда долара., посочват от компанията.

От ИТ гигантът очакват да продължи ръстът на търсенето на нейните устройства и през втората половина от годината, но също така пазарната конкуренция се очаква да се засили в резултата на излизането на нови модели на други компании на пазари.

Samsung е корпорация основана през 1938 година. Направленията на нейния бизнес са битова електроника и електротехника, търговия, застраховане, комуникативни устройства, чипове, корабостроене и други дейност.

Капитализацията на компанията се оценява в момента на 190 милиарда долара.