Светът вече е изправен пред икономически спад, който ще бъде по-лош от Голямата депресия. Той обаче може да бъде последван от "много по-тежък спад", смятат от Economist Intelligence Unit (EIU), пише BBC.

Правителствата по света подготвят пакети на стойност трилиони долари, за да помогнат на икономиката си. Натрупването на нов дълг обаче може да вкара световната икономика във втора рецесия, предупреждават от EIU.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че световната икономика ще се свие с най-резкия темп от десетилетия. EIU твърдят, че има риск от втора рецесия, подхранена от дългова криза от правителства със слаби баланси.

"Много от страните в Европа са сред тези, които страдат най-тежко от пандемията, например Италия и Испания. И те вече бяха със слаби фискални позиции", казва Агата Демараис, директор в EIU.

Вирусът и политическите маневри на Ердоган свалят Турция на колене

Вирусът и политическите маневри на Ердоган свалят Турция на колене

Южната ни съседка може да изпадне в дългова криза, но президентът отказва помощ

"Потенциална дългова криза в която и да е от тези страни ще се разпространи бързо към развиващите и нововъзникващи икономики, вкарвайки света в нова - най-вероятно по-лоша - рецесия", добавя тя.

Засега подобно развитие не е гарантирано, но втора или дори трета вълна на пандемията ще направи този сценарий далеч по-реалистичен.

От EIU посочват още, че потребителското търсене няма да се върне моментално до предкризисните нива след края на ограничителните мерки. Проблеми още дълго ще има и за веригите за доставки, тъй като различните страни въвеждат различни мерки по различно време.

Икономист чака фалити на държави

Икономист чака фалити на държави

И прогнозира възможна нова криза в еврозоната