Десетки хотели по цял свят остават без хиляди долари в продължение на месеци. Причина за това е дължими суми от страна на онлайн туристическата платформа Booking. От компанията обясняват дълговете си с "технически проблеми". От неплащането на дължими суми най-потърпевши са хотелиери в Тайланд, Индонезия и Европа, пише The Guardian.

Носят се различни слухове за причината зад липсата на заплащане от страна на Booking.com. Обикновено, ако клиент направи резервация за хотел през уебсайта и избере да плати предварително, платформата приема плащането и го предава на хотелския оператор като удържа комисионна.

Booking инвестира €100 милиона в Румъния

Booking инвестира €100 милиона в Румъния

Компанията отваря първия си Център за върхови постижения в Румъния

Партньорите на Booking съобщават за проблеми с получаването на плащания още от юли месец, а в някои случаи и от по-рано. И макар че компанията продължава да приема плащания от клиенти, става ясно, че тя невинаги е прехвърляла дължимата сума на хотелските оператори и други лица, отдаващи помещения за престой.

Снимка 336197

Източник: iStock

През август Booking Group отчете общи приходи от $5,5 милиарда и печалба от $1,3 милиарда за второто тримесечие на 2023 година. Това е с 27% и 51% повече от миналата година.

"В резултат на благоприятната среда за търсене, както нощувките, така и брутните резервации, изпревариха предишните ни очаквания", заяви тогава време главният изпълнителен директор на компанията Глен Фогел.

Лорен Инфелд управлява хостели в Тайланд, където работи от 20 години. Booking спира да прехвърля плащания към американския гражданин за един от въпросните хостели в средата на април.

"След това всички плащания спряха. Така е вече от 6 месеца", казва Инфелд.

Част от разочарованието на мениджъра идва от битката въобще да се свърже с някого в Booking и да говори относно проблема.

"Просто няма начин да се свържете с тях. Онлайн пише, че трябва да говорите с финансовия или кредитния контрол. Нито един от тях няма телефонен номер или имейл адрес."

Случващото се кара все повече хора да опитват и други начини да осъществят контакт с компанията, включително чрез съобщения в LinkedIn, имейли към изпълнителния директор на Booking Group и търсене на отделни финансови служители онлайн. Безрезултатно.

Транфир Рат отдава вила под наем в Дания. И той като много други през последните месеци е бил принуден да поеме допълнителна работа, за да покрие дълговете си. Споделя, че електричеството му ще бъде спряно в до края октомври, освен ако Booking не му изплати дължимите до оммента 10 000 евро.

"Моля ви да ми изпратите дължимата сума във възможно най-кратък срок. Рискувам да загубя целия си живот", пише Рат в един от мейлите си до компанията.

Към момента на публикуване на тази статия екипът ни не се натъкна на потърпевши хора от България, пострадали от неизплатени суми от страна на Booking.

Booking уволни хиляди свои служители с видео съобщение

Booking уволни хиляди свои служители с видео съобщение

Общо 2700 специалисти по обслужване на клиенти са отстранени от компанията