Нискотарифната компания EasyJet повиши очаква по-висока годишна печалба, възползвайки се от силното търсене и многобройните отменени полети на най-големия й съперник - Ryanair.

Британският превозвач очаква увеличение на печалбата от около 40% през финансовата 2018 г. до 30 септември, подпомогнато от събития като фалитите на авиокомпаниите Monarch и Air Berlin и проблемите на Ryanair.

Ryanair отменя между 40 и 50 полета на ден. 285 000 пътници може да бъдат засегнати

Ryanair отменя между 40 и 50 полета на ден. 285 000 пътници може да бъдат засегнати

Това ще продължи до края на октомври

Годишната печалба преди данъци ще бъде между 570 млн. паунда и 580 млн. паунда, при обявена през юли горна граница от 550-590 млн. паунда, обявиха от авиокомпанията, цитирани от Reuters.

Експертите обаче смятат, че позитивните резултати трудно ще се повторят през следващата финансова година. Липсата на фалиращи конкуренти, времето, по което се пада Великден, повишаването на цените на горивата и несигурността около Brexit означават, че прогнозите за печалбата могат да бъдат намалени.

Ryanair отменя 600 полета идната седмица. Кои пътувания от България могат да бъдат засегнати

Ryanair отменя 600 полета идната седмица. Кои пътувания от България могат да бъдат засегнати

Близо 50 000 клиенти на компанията няма да могат да летят до три държави

Понастоящем анализаторите очакват ЕasyJet да обяви предварителна печалба от 660 млн. паунда за финансовата 2019 година.

Оптимистичните очаквания на EasyJet идват на фона на стачка на служителите на Ryanair в 6 европейски държави, което наложи анулиране на множество полети и засегна над 40 000 пътници.

Серията от стачки и отменени полети в ирландската авиокомпания намалиха цената на акциите й с 23% за една година. Ценните книжа на британския й конкурент нараснаха с 8% за същия период.