Продажбите в света през 2022 г. на персонални компютри, таблети и мобилни телефони ще намалеят като цяло със 7,6%, спрямо предходната година. Това прогнозира анализаторската компания Gartner Inc., цитирана от Интерфакс.

При това, в Китай и Източна Европа темпът на спад ще бъде в двуцифрени числа.

Продажбите само на компютри тази година ще паднат с 9,5%, очакват анализаторите. По-конкретно, търсенето от страна на индивидуалните потребители ще намалее с 13,1%, а бизнесът ще намали покупките на компютри със 7,2% на годишна база.

"Перфектната буря" от геополитически сътресения, висока инфлация, валутни колебания и прекъсвания на веригата за доставки намали бизнес и потребителското търсене на устройства по целия свят и ще има най-голямо въздействие върху пазара на компютри през 2022 г.", казва Ранджит Атвал, старши анализатор в Gartner.

В региона на Европа, Африка и Близкия изток като цяло, продажбите на компютри се очаква да паднат с 14% тази година поради намалено потребителско търсене.

Глобалните доставки на мобилни телефони през тази година се очаква да намалеят със 7,1%, включително на смартфони - с 5,8%.

В Китай продажбите на смартфони като цяло ще намалеят с 18,3%, като специално търсенето на модели с 5G поддръжка ще има само 2% понижение.

"В началото на годината се очакваше пазарът на 5G телефони в Китай да покаже двуцифрен ръст. Но след последвалите локдауни, потребителите намалиха покупките на стоки, които не са от първа необходимост, включително 5G смартфони", казва Атвал.

От Gartner прогнозират, че продажбите в света на 5G телефони ще достигнат 710 милиона през 2022 г., което е с 29% повече от миналата година. В началото на годината обаче се очакваше, доставките да нараснат с 47%.

Недостигът на полупроводници е "на път" да стигне и до смартфоните

Недостигът на полупроводници е "на път" да стигне и до смартфоните

Способността на двата най-големи производители в света за удовлетворяване на търсенето предизвиква опасения.