Италианското правителство ще създаде държавна инвестиционна банка, която да подпомогне развитието на недоразвития юг. В същото време с това действие Рим ще спаси и още една закъсала банка, което извади отново на повърхността разделението в управляващата колиация, пише Bloomberg.

Късно в неделя администрацията на премиера Джузепе Конте одобри инжектирането на до €900 милиона в държавната Banca del Mezzogiorno-Mediocredito Centrale (MCC). Заедно с фонда FITD и потенциални инвеститори, банката ще вземе участие в реструктурирането на Banca Popolare di Bari SCpa - регионална банка, която бе поставена под специален надзор.

Правителството "е на страната на спестителите и служителите на Banca Popolare di Bari SCpa", заяви министърът на финансите Роберто Гуалтиери. "То работи за изправянето ѝ на крака, което ще донесе ползи за икономиката на целия Юг".

Закъсалата банка натрупа огромни загуби заради необслужвани кредити. Ситуацията е подобна с тази на Banca Carige SpA, която бе поставена под надзор през януари, след като не успя да набере свежи средства.

Държавната банка ще има задача да разработи финансиране и инвестиции в южната част на Италия, "следвайки пазарни критерии", според правителствения декрет, в който не се споменава изрично Popolare di Bari. Все още не е ясно дали планът отговаря на правилата на Европейския съюз за държавна помощ.

През последните години италианското правителство се изправи пред краха на няколко средни по размер на банки и често използваше държавни средства, за да защити малките инвеститори от загуби - въпреки правилата, според които трябва да бъдат използвани частни средства за спасение на закъсалите финансови институции.

MCC може да вложи до €500 милиона в Popolare di Bari, според италианския вестник La Stampa. Междубанковият фонд може да отговори на останалите нужди от финансиране, които са общо около €1 милиард.

В петък централната банка на Италия разпусна борда на Popolare di Bari и назначи администратори. През 2018 г. нетната загуба на банката възлиза на €397,2 милиона, а необслужваните кредити достигат четвърт от общите.

Италия - европейската икономическа бомба със закъснител

Италия - европейската икономическа бомба със закъснител

Страната продължава да изпитва сериозни затруднения с публичния си дълг