Русия не просто се опитва да продаде новия си пътнически самолет в чужбина, а може и да започне да го строи там, пише CNN. Държавният гигант Rostec заяви, че е започнал разговори за джойнт венчър, а потенциалната цел са Обединените арабски емирства.

Краткото съобщение на компанията не дава много детайли, но съвпада със старта на авиошоуто в Дубай. Русия се опитва да увеличи продажбите в чужбина на новия си Irkut MC-21, който се състезава директно със самолети на Boeing и Airbus.

Една от стратегиите, които производителите на самолети ползват, за да увеличат продажбите, е отварянето на заводи, за да получат пазарен достъп до местните авиолинии. Европейската Airbus, например, отвори такъв за А320 в Китай и САЩ. ОАЕ е дом на два от най-големите в света авиопревозвача - Emirates и Etihad, както и редица по-малки компании.

MC-21 е първият произведен в Русия самолет с такава големина от падането на Съветския съюз. Проектът е подкрепен на най-високо политическо ниво, а самият президент Путин нареди да се търсят начини за увеличаване на износа.

В съобщението си Rostec посочва още, че е провела разговори за съвместна продуция с шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахян, принцът на Абу Даби. ОАЕ има желание да разшири своята авиоиндустрия с производство.

Самолетът, който може да бъде произвеждан в ОАЕ, ще бъде базиран на най-голямата версия MC-21-400, който може да побере до 250 пътници. Основните части за него идват от западни доставчици - например двигателите се произвеждат от американска компания, но машината се сглобява в Иркуцк.