Най-голямата платформа за онлайн търговия в Русия - Ozon - планира да кандидатства за банков лиценз. Това заяви изпълнителният директор на компанията Александър Шулгин в интервю за Financial Times, цитирано от РИА Новости.

"Нашите планове са свързани с желанието на Ozon да разшири броя на услугите, предоставяни от финтех, включително и възможността да издава заеми на продавачите си", казва Шулгин. Той допълва, че за малкия и средния бизнес е все по-трудно да получи финансиране при приемливи условия, защото е или твърде скъпо, или изцяло недостъпно".

Придобивайки банков лиценз, онлайн търговецът на дребно Ozon ще има възможността да използва информацията за стокооборота на продавачите, с които работи. Освен това ще може да наблюдава взаимодействието им с клиентите и да взима информирано решение за това колко кредит е необходим на даден търговец, за да управлява добре бизнеса си.

Онлайн търговецът Asos предвижда 500 млн. паунда за глобална инвазия

Онлайн търговецът Asos предвижда 500 млн. паунда за глобална инвазия

Британският онлайн търговец на дребно отчита рекордни продажби

Ръководителят на компанията отбелязва още, че би искал да види Ozon да се развива, предоставяйки логистика и услуги за изпълнение извън платформата му - включително да рекламира различни търговци.

Тази година компанията възнамерява да удвои логистичните си разходи и да утрои капацитета си за изпълнение

Основните акционери на компанията са фондовете AFK Sistema и Baring Vostok. В края на ноември 2020 г. компанията подаде заявление за първично публично предлагане в САЩ (IPO). Тогава Ozon се листна едновременно на борсата Nasdaq и в Москва. В резултат на това успя да събере $1,2 милиарда. Преди това, приходите на компанията за първите 9 месеца на 2020 г се увеличиха с около 70% на годишна база достигайки до $836 млн. В платформата на Ozon има над 10 милиона продукта в повече от 20 категории.