Вместо да плащат лихва по депозитите, швейцарските банки започват да искат такси от богатите си клиенти, пише CNN. В петък Credit Suisse съобщи, че банката ще приложи отрицателна лихва от 0,75 процента за сметките с над 2 милиона швейцарски франка ($2 милиона). Това означава, че ако физическо лице или бизнес държи 3 милиона франка в банката за период от година, те ще трябва да платят такса от 7 500 франка.

За бизнес клиентите, които имат депозити от над 10 милиона франка, таксата ще бъде в размер на 0,85 процента. Промяната влиза в сила на 15 ноември за юридически лица и на 1 януари за физически.

Необичайната политика е резултат от исторически ниските лихви на Стария континент. В Швейцария лихвите са под нулата от 2015 г. Идеята им е да окуражат заемите и да стимулират икономиката.

Но тази парична политика е тежест за банките в региона, за които излизането на печалба вече е трудна задача. След като не се вижда край на тази политика в близко време, швейцарските банки започнаха да прехвърлят част от тежестта върху своите клиенти.

По-рано италианската UniCredit също обяви, че ще предприеме подобна мярка.

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

Италианската банка въвежда отрицателни лихви върху тези влогове от 2020-а