Българският производител на спортни състезателни автомобили и електромобили "Син Карс Индъстри" АД ще произвежда новите си модели не в Русе, където е седалището на листнатия на Beam пазара стартъп, а в съседния румънски град Гюргево.

Причината за решението е фактът, че северната ни съседка предоставя по-добри бизнес условия за производителя, обясни основателят и главен изпълнителен директор Росен Даскалов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, компанията му не е успяла да намери ефективен начин за наемане на достатъчно голяма площ за производството в родината ни, което обаче се е случило именно в Румъния. Там компанията му ще наеме терен от 700 декара за следващите 73 години, за по 1000 евро наем на месец.

"Новата ни площадка ще бъде в Гюргево. Направихме всичко възможно новият ни завод да е в България, не срещнахме разбиране по отношение на земята, параметри, покупка. В Румъния са направили уникални неща по отношение на законовата рамка за инвестиции", поясни Даскалов.​

След като в българския обект "се изчистят" всички процеси, в Румъния ще бъде прехвърлено цялостното производство на даден модел. В Русе след това ще се изчиства производството за следващите модели, каза още Даскалов.

"В Румъния можеш да наемеш земя за 49 години плюс допълнително още 24 години, за България този период е едва 10 години. Наемната цена се определя от типа бизнес, работните места и други условия. Но наемната цена от само 1000 евро на месец значи, че на практика Румъния ни прави подарък, за да насърчи бизнеса", каза още Даскалов.

За следващата година компанията има над 400 поръчки за автомобили, а целта е от монтажните линии на завода да излиза по 1 автомобил на ден, каза още предприемачът.

Неотдавна "Син Карс индъстри" получи сертификат за типово одобрение на електромобилите L CITY, издаден от TUV SUD в Германия, което позволява производството в малка серия (до 3000 автомобила годишно). Компанията има и сертификат за производство на батерии за електромобили.

Фирмата работи с партньори в Нидерландия и Германия, за да може електромобилите L CITY да бъдат вкарани в лизинговите схеми на местните компании. 

Sin Cars Industry ще започне увеличение на капитала до €8 милиона

Sin Cars Industry ще започне увеличение на капитала до €8 милиона

Русенската компания увеличава нетната загуба за първото полугодие, тъй като приходите падат