Skoda Auto повишава заплатите с 12 процента, съобщиха от компанията. Решението е взето след дълги преговори със синдикатите и така дъщерната на Volkswagen компания избягва готвените стачки.

Skoda е най-голямата чешка компания и най-големият износител в страната. Очаква се повишението на заплатите да окаже влияния и върху разговорите между работодатели и синдикати в други дружества в страната.

Бърнхард Майер, председател на борда, посочи, че увеличението ще спомогне за конвергенцията на страната с Европейския съюз и е взето заради цялостната макроикономическа ситуация в страната, конкуренцията на пазара на труда и растящите заплати в съседните страни, както и в самата Чехия.

През миналата година средната заплата в компанията е била 45 385 крони (1810 евро). Според споразумението някои от работниците ще получат и по 110 000 крони бонус в края на годината.

Междувременно Reuters съобщи, че назорният съвет на Volkswagen AG се събира днес, за да Хърбърт Дайс - досегашен шеф на бранда Volkswagen, за главен изпълнителен директор на цялата група. Той ще замени на поста Матиас Мюлер.