Škoda вече ще произвежда част от SUV моделите си в Германия, за да посрещне растящото търсене, съобщиха от чешкото подразделение на Volkswagen AG, цитирани от Reuters.

Мениджърите в най-големия европейски производител на автомобили и чешкия бранд отдавна търсят начин да повишат производителността на Škoda. Един от обмисляните варианти бе изграждането на нова фабрика.

В крайна сметка е взето решение част от производството на новия Karoq да бъде връчено на завода на VW в северозападния германски град Оснабрюк от края на тази година. Същата фабрика отговаря и за сглобяване на SUV модела на Porsche Cayenne.

Skoda вдига заплатите с 12%

Skoda вдига заплатите с 12%

Средното възнаграждение миналата година е било 1 800 евро

Новата задача за германските работници ще е само временна, а по-голямата част от Karoq ще остане в ръцете на чехите.Škoda е собственост на Volkswagen AG от почти три десетилетия. През това време чешкият бранд подобри значително позициите си и днес е един от най-големите източници на приходи за германския концерн. И дори надминава по марж луксозния бранд Audi благодарение на евтината работна ръка в Чехия и платформите на VW.

Успехът се превърна отчасти и в проблем, като през миналата година избухна напрежение между Škoda и Volkswagen, като във Волфсбург се оплакват, че чешките автомобили "изяждат" от продажбите им.

Škoda печели повече от VW. И във Волфсбург са бесни

Škoda печели повече от VW. И във Волфсбург са бесни

Подбиват ли чехите продажбите на германския бранд?