Samsung Electronics отчете във вторник спад от около 35% на оперативната печалба за четвъртото тримесечие, тъй като слабото потребителско търсене продължава в много от нейните бизнеси дори като памет цените на чиповете се подобриха, съобщава Reuters.

Най-големият в света производител на чипове с памет, смартфони и телевизори изчисли, че оперативната му печалба е спаднала до 2,8 трилиона вона (2,13 милиарда долара) през октомври-декември от 4,31 трилиона вона година по-рано..

Резултатът, според предварителните данни на компанията, е по-лош от прогнозираните 3,7 трилиона вона от анализаторите, анкетирани от FactSe.

Приходите на най-големия в света производител на чипове с памет и смартфони, според предварителните оценки, са били в диапазона от 66-68 трилиона вона през октомври-декември, в сравнение със 70,5 трилиона вона година по-рано (спад от 4-6%).

За цялата 2023 г. оперативната печалба на Samsung се срина с приблизително 85% (до 6,54 трилиона вона), а приходите с 15% (до 258,16 трилиона вона).

"Единственото нещо, което се е подобрило, са чиповете памет и това е, защото китайските производители на персонални компютри и мобилни устройства започнаха да възстановяват запасите от чипове памет през четвъртото тримесечие, след като са изразходвали собствените си запаси толкова дълго време", каза Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities.

"Потребителското търсене все още не е голямо и освен ако лихвените проценти не бъдат намалени и икономиката не бъде стимулирана, може да не се подобри."

Мобилният бизнес на Samsung вероятно е отбелязал спад на доставките на двата му водещи сгъваеми модела с около 1 милион бройки всеки спрямо третото тримесечие, което води до лек спад в печалбите, казаха анализатори.

Тази година се очаква възстановяване на чиповете с памет, тъй като цените се възстановиха през декемврийското тримесечие след намаляване на производството , като се очаква тенденцията да продължи.

Цените на мобилните DRAM чипове са се повишили с около 18%-23% през четвъртото тримесечие, докато цените на мобилните NAND флаш чипове са се повишили с 10%-15%, според доставчика на данни TrendForce.

Акциите на Samsung Electronics отвориха с 1,2%, но намалиха печалбите, за да се търгуват с 0,1% във вторник сутринта спрямо 0,6% покачване на по-широкия пазар.

Компанията трябва да публикува подробни данни за печалби на 31 януари.