Куриерската компания "Спиди" АД увеличава цените на основните си куриерски услуги от 1 септември с 4,85%. От фирмата коментират, че основната причина за това е поскъпването на горивата. Конкурентът "Еконт" вече увеличи таксите за превоз на пратки от 1 юли от 1 до 8% като за причина отнов беше посочена по-високата цена на горивата. Към новата таксата обаче се добавиха и други компоненти, като тол таксите, както и допълнителни начисления, обвързани с пътната мрежа, както и състоянието на самата пътна мрежа.

Таксите за допълнителните услуги "Наложен платеж", "Тежък пакет", "Обявена стойност", "Отвори или Тествай преди да платиш" и "Съботна доставка" няма да се променят, съобщиха от "Спиди".

Цените на горивата у нас вече трайно са над 2 лева. Ще поскъпват ли още през лятото?

Цените на горивата у нас вече трайно са над 2 лева. Ще поскъпват ли още през лятото?

Мнението на ръководителя на петролната и газова асоциация Живодар Терзиев

Дружеството удължава и промоцията за пратки, адресирани до автомат на "Спиди", на цена от 3 лева с ДДС до 3 кг до края на годината заради интереса от страна на онлайн търговци и крайни получатели.

С увеличението основната цена за доставка на пратки до 3 кг на компанията ще нарасне от 3,44 лева на 3,60 лева. Основната цена за доставка на пратки до 6 кг ще се увеличи от 4,92 лева на 5,15 лева. Основната тарифа за доставка на пратки до 10 кг ще се вдигне от 6,16 лева до 6,46 лева, а до 20 кг - от 11,29 лева до 11,84 лева.

Ерата на евтиния газ свърши. Русия ще печели все повече от покачването в цените на горивата

Ерата на евтиния газ свърши. Русия ще печели все повече от покачването в цените на горивата

Цените на газа не спират да чупят рекорди

Последният път, когато "Спиди"  увеличи цените за доставките беше миналата година като тогава изтъкнатата причина беше въвеждането на тол системата. Тогава от компанията обявиха, че ще плащат по 0,11 лева на километър за преминаването по магистралите и по 0,10 лева на километър за първокласните пътища на страната. През 2020-а година с 0,10 лева се увеличи и цената на доставката за пратки с тегло над 31,5 кг, както и палетните пратки с 0,05 лева на километър.

От компанията подчертават, че определят всеки месец таксата си гориво на база на цената на дребно на дизеловото гориво. Това се случва в последния ден на предходния месец. За август таксата възлиза на 11,50%, което съответства на цена на дизеловото гориво в диапазона 2,24 - 2,34 лева.

При "Еконт" вече е променено имeтo нa тaĸcaтa - oт тaĸca Гopивo и пътни ycлoвия нa тaĸca Πътни ycлoвия. Кoнĸpeтнитe ѝ пapaмeтpи ce oбявявaт в нaчaлoтo нa вceĸи мeceц нa caйтa нa ĸoмпaниятa.

През месец юли тази година "Eĸoнт" oбяви нoвa тaĸca oт 3.30 лв. зa взeмaнe нa пpaтĸa oт дpyг чoвeĸ. Tя бe пpeдшecтвaнa и oт тaĸaвa зa пpeнacoчвaнe нa cтoĸитe ĸъм дpyг aдpec oт пъpвoнaчaлнo зaдaдeния - нa cъщaтa цeнa oт 3.30 лева.

След сделката с "Рапидо" "Спиди" отчита над 32% ръст на приходите си

След сделката с "Рапидо" "Спиди" отчита над 32% ръст на приходите си

Те достигат до 52,2 милиона лева