Societe Generale SA търси начин да спести €600 милиона годишни разходи, свързани с операциите ѝ в Париж. Банката се опитва да спечели отново доверието на инвеститорите и да подобри възвръщаемостта, пише Bloomberg.

Процедурата по изучаване на възможните начини средствата да бъдат спестени е започнала през юни, твърди източник на изданието. Засега няма конкретно решение, а целта може да бъде променена. Банката отказва коментар.

Главният изпълнителен директор Фредерик Одеа е под натиск да намери нови начини да пести пари в ситуация, в която икономическият растеж се забавя, а ново намаление на лихвите изглежда почти сигурно. Към момента Societe Generale има планове за съкращаване на €500 милиона и премахването на 1 600 работни позиции, основно в инвестиционното подразделение.

Редица банки в Европа също търсят начин да намалят разходите си. Deutsche Bank AG ще съкрати 18 000 души, а UniCredit обмисля да премахне 10 000 служители.

Мрачно лято за банковите служители в Европа

Мрачно лято за банковите служители в Европа

Подобни съкращения са невиждани от кризата насам, а причините са много

Банката е наела Bain & Co., които да помогнат с идеи за намаляване на разходите с около една пета за услуги като информационни технологии, човешки ресурси и други. Това може да доведе до ново намаление на работните места в Париж.

Главният изпълнителен директор обмисля и продажбата на активи, включително бизнеса за управление на активи Lyxor, който държи около €151 милиарда. Банката обмисля да напусне и пазара във Великобритания.

В рамките на последните 12 месеца банката излезе и от България, Словения, Албания, Молдова и Северна Македония

OTP придоби редица бизнеси на Societe Generale в региона, включително и българския. Унгарската банка подписа споразумения и за подразделенията в Словения, Албания, Молдова и Северна Македония.

Crnogorska Komercijalna Banka придоби бизнеса на Societe Generale в Черна гора

Собственикът на ДСК придоби бизнеса на Societe Generale и в Черна гора

Срещу €35,6 милиона