И през новата седмица продължава свободното падане на цената на акциите на Trump Media & Technology Group - компанията зад социалната мрежа Truth Social на Доналд Тръмп.

Само в понеделник спадът беше с цели 10% и беляза ново дъно - 36,99 долара при дебют на нива от 79,38 долара за акция. Това означава, че пазарната стойност на компанията е около 5 млрд. долара при 8 млрд. долара в началото на предлагането ѝ.

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Балон ли е Truth Social

Експерти от много време предупреждаваха, че Truth Social, в която потребителската активност затихва от поне година, не струва толкова много пари, колкото борсовият дебют предполага. Една от хипотезите беше, че част от интереса не е инвеститорски, а по-скоро е знак на подкрепа за Тръмп от негови симпатизанти, като освен това има и опортюнисти, които очакват при победа на републиканеца Truth Social да се превърне в официален комуникационен канал на Белия дом.

Пазарът най-накрая се вслуша в думите им, когато стана ясно, че платформата е на загуба в размер на близо 16 млн. долара, а приходите са едва 4,1 млн. долара.

Социалната мрежа на Тръмп праща двама в затвора

Социалната мрежа на Тръмп праща двама в затвора

Инвеститори се признаха за виновни за търговия с вътрешна информация

В официалните документи на компанията пише, че тя "няма финансовите ресурси за продължаване на операциите в рамките на разумен период" и "има сериозни съмнения" за възможността дейността ѝ да продължи - и то на фона на прогноза за продължаващи загуби "в обозримо бъдеще".

В същото време изпълнителният директор Девин Нунес заяви в интервю, че компанията е "добре позиционирана", "защото нямаме дълг", "имаме платформа, която работи много добре и свързва милиони хора" и "имаме 200 млн. долара в банката". Той не коментира как Truth Social ще започне да печели пари.