Инженерният гигант Rolls-Royce отчете загуба за 2018 година, след като разходите за поправяне на проблемите с двигателите Trent 1000 се оказаха по-големи от очакваните. Заради спирането на A380 на Airbus компанията регистрира и еднократен отрицателен ефект от £186m, предава BBC.

Rolls-Royce отчита загуба преди данъци от £2,9 милиарда. През 2017 г. резултатът бе положителен и в размер на £3,89 милиарда. Приходите растат от £14,74 милиарда до £15,72 милиарда.

Краят на една ера: Airbus спира производството на A380

Краят на една ера: Airbus спира производството на най-големия пътнически самолет

След като и последният клиент се отказа от него

Оперативната печалба расте с цели 71 роцента до £633 милиона."Основните финансови резултати са над очакванията с добър растеж на печалбата и паричния поток. След реструктурирането, което обявиха през юни на миналата година, започваме да виждаме ключовите промени, които бяха нужни, за да запазим инерцията си", посочи главният изпълнителен директор Уорън Ийст.

Миналото лято Rolls-Royce обяви, че съкращава 4 600 работни места през следващите две години.

Rolls-Royce съкращава 4 600 души

Още една голяма компания премахва излишните мениджъри

Целта е да пести по £400 милиона годишно

Проблемите с Trent 1000 оставиха на земята самолети на British Airways и други авиолинии. Тогава компанията заяви, че работата по проблемите може да отнеме "няколко години". Самите двигатели се амортизират по-бързо от очакваното. Разходите по поправяне на проблемите са достигнали £790 милиона при очаквани £554 милиона.

Освен това решението на Airbus да прекрати доставките на A380 през 2021 г. влияе негативно на производството на Trent 900.

Rolls-Royce прави самоуправляващи се кораби с изкуствен интелект (Видео)

Rolls-Royce прави самоуправляващи се кораби с изкуствен интелект (Видео)

Те ще разполагат с най-модерни системи и ще събират огромно количество данни