Щетите за британския брутен вътрешен продукт от спирането на самолетните съобщения със Съединените щати тази година ще възлязат на поне 11 милиарда лири (14,21 милиарда долара).

Това показва съвместното проучване на International Consolidated Airlines Group SA (IAG), летище Хийтроу и отрасловите организации Airlines UK и Collinson Group.

Авторите на изследването, цитирани от Bloomberg, призоваха властите да създадат транспортни коридори между двете страни и да въведат тестове за коронавирус на летищата. Към началото на октомври британската икономика ще губи 32 милиона паунда на ден поради спирането на полетите до САЩ, предупреждават те.

"Министрите трябва да постигнат съгласие с американските си колеги относно режима на тестване, който ще намали карантините и ще отвори отново регионалните транспортни коридори на пазарите в Обединеното кралство и САЩ", каза Алекс Круз, ръководител на British Airways, част от IAG.

Авиокомпаниите подкрепят премахването на ограниченията за трансатлантическите полети, въведени в началото на март. Маршрутът "Ню Йорк - Лондон" е най-изгодният за British Airways. Миналата година авиокомпанията продаде билети за 7 милиона места за това направление. Според доклада приблизително 4 милиона американци посещават Великобритания всяка година.

САЩ забраниха влизане на лица, които не са граждани на страната, посетили Европа през предходните две седмици. Британските власти от своя страна въведоха 14-дневна карантина за пристигащи от Съединените щати.