Първата стачка в най-новата история на Словакия след падането на комунистическия режим се провежда днес, предава Reuters. Тя е във фабриките на Volkswagen в Братислава, а работниците настояват за увеличение на заплатите от 16%.

В недоволството се включиха 70% от общо 12 300 работници.

Заради това производството на Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Skoda Citigo и на купета на Porsche Cayenne е временно прекратено, съобщиха от VW.

Останалите фабрики в Ступава и Мартин работят нормално.

Стачката има подкрепата на премиера Роберт Фико. "Защо компанията, която прави едни от най-качествените и луксозни коли с висока ефективност на труда, плаща на работниците в Словакия една трета или половината от сумата, която плаща на работниците в Западна Европа", запита той пред репортери.

По-рано VW предложи увеличение от 4.5% тази година и още едно от 4.2% догодина плюс бонуси, но работниците, които настояват за 16% ръст, отказаха.

Компанията плаща средно по 1 800 евро на месец - двойно над средната заплата на страната и около една четвърт повече, отколкото дава за заплати в Чехия.

През 2016 г. VW е произвела 388 687 автомобила в Словакия. Общо в държавата годишно се произвеждат над 1 милион коли.

Освен VW, фабрики в Словакия имат Kia и Peugeot. Те вече вдигнаха заплатите с 6.3% и 7.5% съответно. Jaguar Land Rover също планират производство в страната през следващата година.