Инж. Емил Ботушаров е мениджър с дългогодишен управленски опит в IT и телеком индустрията. Заемал е ръководни позиции в международната компания Aviat Networks (предишната Harris Stratex Networks, a Harris Corp. company). От 2018 г. е главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на ITA Group Bulgariа.

Той има бакалавърска степен по "Мобилни комуникации" от университета "Уестминстър" в Лондон, магистърска степен по "Управление и предприемачество" от университета "Риджънт" в Лондон, както и две глобални магистърски програми за лидери (Global Executive MBA) от Университета по икономика във Виена (Wirtschaftsuniversität Wien) и Университета в Минесота (University of Minnesota - Carlson School of Management).

Бизнес програмата във Виена, която развива таланта и на българските мениджъри

Бизнес програмата във Виена, която развива таланта и на българските мениджъри

Пред Money.bg говори Ангел Чолчев - продуктов мениджър в германската SoftwareAG

Емил Ботушаров е пример за това, че в повечето случаи бизнес успехите на хората са толкова големи, колкото е голямо и тяхното образование и квалификация. Въпреки, че вече има солиден опит като мениджър, през годините той не спира да се развива, да се преквалифицира и да учи. Така стига и до завършването на магистърската програма на Виенския икономически университет - WU Executive Academy, с която истински се гордее.

"Повечето MBA програми изискват от кандидатите да имат определен брой години професионален опит на мениджърски позиции и това не е напразно. За разлика от обикновените магистърски програми, MBA има много по голям фокус върху практическото приложение на теорията и работата в екип. На практика по този начин участниците в програмата не получават знания само от преподавателите и гостуващите лектори, а извличат знания и опит и от колегите си, с които работят в екип.

Снимка 662790

Участниците в екипите от своя страна са предварително много добре подбрани, съчетавайки различни умения и качества, което подпомага този процес. Аз лично направих своята Global Executive MBA програма в момента, в които вече имах достатъчно дълъг професионален опит и редица успешно завършени проекти зад гърба си, и въпреки че бях на 34 години, бях един от най-младите в моя випуск", разказва ни Емил Ботушаров.

Той е категоричен, че изграждането на мрежа от контакти е един от основните фактори при избора на MBA програма за повечето мениджъри, които искат да преминат на следващото ниво в своята професионална кариера. Неговият случай не прави изключение и въпреки, че е завършил средното и висшето си образование във Великобритания, той избира MBA програмата, която е номер едно в DACH региона, в който компанията му развива бизнеса си.

"Смея да твърдя, че голяма част от контактите, които създадохме по време на обучението си са неизменна част от личния и професионалния ми живот днес няколко години по-късно."

Успешния мениджър е сигурен, че качественото бизнес образование е в огромна полза за развитието на кариерата.

"Категорично смятам, че то помага. Няма значение дали човек развива собствен бизнес или работи в корпоративния свят, дали бизнеса е малък, среден или голям, качественото бизнес образование дава основата от която всеки мениджър се нуждае, за да може да ръководи бизнеса и своя екип, да може да борави с необходимите инструменти за оптимизация и контрол, както и да управлява финансите на компанията."

Успехът на бизнеса, вследствие на ежедневна работа за постигане на успехи

В последните години основният фокус на работата на главния герой на тази история е върху растежа и излизането на все повече чужди пазари на водещата компания в ITA Group Bulgaria - един от основните ИТ/Телеком системни интегратори у нас.

"В момента чрез нашите дъщерни дружества ние оперираме, освен в България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, така и в Германия и Австрия. От друга страна се опитваме и да диверсифицираме бизнеса, като инвестираме и добавяме в портфолиото си нови и интересни партньорства и проекти, като например закупуването на мастър франчайз лицензи на международния "pack & ship" & "print & design" франчайз Mailboxes Etc. за териториите на Република България и Република Северна Македония, чиято първа локация в България отворихме през 2021 г., а през юни тази година предстои да отворим и първата си локация в Скопие", споделя Ботушаров.

Той и екипът му работят активно като ментори и инвестират в различни по рода си стартъп компании, като например е-commerce платформата CloudCart, Естетична и дерматологична клиника "MG Derm", Платформата за преводи - TransRing, кол център - CallCell и много други.

Да избереш България

Емил Ботушаров вярва, че България е едно прекрасно място за живеене. Казва, че на много от нас, които живеем тук постоянно, ни се струва, че нещата у нас се случват много бавно, но на практика с всеки ден средата и качеството на живот се подобряват.

"Разбира се, само от нас зависи България да става все по-добра и конкурентна и от гледна точка на средата за правене на бизнес. За целта трябва да се обърне по-голямо внимание на образованието още от ранна детска възраст, защото проблема с кадрите се задълбочава с всяка изминала година. Нивото на необразованост достига критични нива и все повече бизнеси ще се сблъскват с проблема да намерят служители, което от своя страна ще забави развитието на икономиката и ще накара предприемачи с иновативни идеи да изнесат своето ноу-хау извън България."

Емил Ботушаров се завръща в България през 2006-а година и от призмата на днешния ден смята, че е направил най-добрия избор за себе си. Мениджърът обобщава, че с неговите колеги са се фокусирали и работят за това все повече хора да преоткриват страната и възможностите за професионално и лично развитие у нас. Защото и възможностите от тук да се работи по големи и интересни проекти в чужбина, стават все повече.

Българката Тереза Шарф, която работи от Виена за Daikin в България

Българката, която работи от Виена за най-продаваните японски климатици у нас

Една история за успеха