Само три продукта от девет, които Tesla продава, са в производство, посочва Гордън Джонсън от GLJ Research в нов анализ за Zero Hedge. Това означава, че повечето изделия на компанията, които могат да бъдат поръчани, изобщо още не са в производство.

А изглежда, че интересът на пазарите към продуктите на компанията е достигнал до пиковата си стойност. В момента моделите на компанията, които все пак се произвеждат, са Model 3 (търсенето за тях се срина с 49% на годишна основа през октомври в САЩ, който е най-големият им пазар), Model X (продажбите се сринаха както в САЩ, така и на глобално равнище) и Model S.

Компаниите, които си направиха шега с Cybertruck на Tesla

Компаниите, които си направиха шега с Cybertruck на Tesla

След гафа при представянето на модела

Общите поръчки на возилата на компанията спадна с почти 50% на годишна основа до 11,4 хил. броя през октомври. Така то се задържа в негативна територия през последните пет последователни месеца, въпреки относително силния септември, през който поръчките надвишиха 17 хил. коли.

А докато продуктите, които все пак се произвеждат, не се представят добре, портфолиото на компанията включва много повече модели, които могат да бъдат поръчани от клиентите ѝ. Сред тях са:

  • Roadster, обявен преди две години,
  • Semi, също обявен преди две години,
  • Model Y, за който от Tesla не разкриват колко поръчки са направени за него до момента,
  • Cybertruck, който трябва да може да достигне до клиентите на компанията догодина, поне що се отнася до ниските версии от класа му,
  • ATV
  • Напълно автономната версия на автомобилите на компанията, за която от Tesla трябва да постигнат ниво на автомност 5, макар че в момента са на ниво 2.
Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Първоначално той ще създаде 3 000 работни места, като броят им може да се увеличи до 7 000

"Това означава, че в момента Tesla предлага повече несъществуващи продукти, отколкото реално е успяла да вкара в производство, а дори и съществуващите ѝ модели "се радват" на понижаващо се търсене на годишна основа", пише Джонсън.

На фона на тази статистика идват и доста смелите обещания на Мъск, включително за пускането на летяща кола, което той направи преди 322 дни, изобретяването на спирачни накладки, които никога няма да имат нужда от сменяне, откриването на база на Марс до 2028 г. и други.

Илън Мъск е източвал другите си компании, за да спаси Tesla

Илън Мъск е източвал другите си компании, за да спаси Tesla

Предприемачът е използвал служители от SolarCity за лансирането на Model 3