Американската компания Tesla, световен лидер при електрическите автомобили, планира да произведе кола на стойност 25 000 евро (26 838 долара) в завода си близо до Берлин. Това каза пред агенция Reuters източник, запознат с темата за дългоочакваното развитие в производството на електрически превозни средства  към масово навлизане на тези автомобили. Източникът, който отказа да бъде назован, не каза кога ще започне производството.

От Tesla отказаха коментар по въпроса, пише Ройтес.

Високата цена на електрическите автомобили - съчетана с повишаващите се лихвени проценти по кредитите - е един от основните фактори, които възпрепятстват навлизането на технологията в Европа и Съединените щати, показват потребителски проучвания.

След бума в покупките на електромобили, се задава плато. Това е лоша новина за Tesla и Ford

След бума в покупките на електромобили, се задава плато. Това е лоша новина за Tesla и Ford

Продажбите на електромобили в САЩ достигнаха рекорд от близо 6% от всички продажби на превозни средства миналата година

Средната цена на дребно на EV в Европа през първата половина на 2023 г. е била над 65 000 евро, според изследователската фирма за автомобили JATO Dynamics, в сравнение с малко над 31 000 евро в Китай.

Създателят и собственик на Tesla - Илон Мъск отдавна планираше да направи по-достъпна електрическа кола, но каза през 2022 г., че все още не е усвоил технологията и отложи плана си.

Все пак източници казаха на Reuters през септември , че производителят на автомобили се приближава към иновация, която ще му позволи да излее почти цялата долна част на EV в едно цяло, пробив, който ще ускори производството и ще намали разходите.

Tesla намалява още цените в САЩ на два свои модела

Tesla намалява още цените в САЩ на два свои модела

Компанията опитва да противодейства на забавящия се пазар на електромобили и засилващата се конкуренция

Разширяването на масовия пазар е от решаващо значение за постигане на целта на Tesla да увеличи доставките на превозни средства до 20 милиона до 2030 г., отличавайки я от конкуренти като Volkswagen, които избягват да определят цели за доставка и вместо това фокусират своите стратегии върху защита на маржовете на печалба при прехода към електромобилите.

Илон Мъск посети завода в Грюнхайде в петък и благодари на персонала за тяхната упорита работа, видео, показано в социалната медийна платформа X на Мъск.

На същата среща той информира персонала за плановете за изграждане на автомобила на стойност 25 000 евро там, каза източникът.

Германският завод в момента произвежда Model Y, най-продавания електромобил в Европа.

Tesla може да спре да доставя автомобили в Швеция

От утре автомобилите на Tesla може да останат без достъп до петия най-важен пазар в Европа

Най-сериозният трудов спор, пред който компанията на Илон Мъск се е изправяла в Европа

Автомобилният производител планира да удвои капацитета на германския завод до 1 милион автомобила годишно, но не е предоставил актуална информация за това колко коли произвежда там от март, когато каза, че е произвел 5000 автомобила за седмица - което се равнява на около 250 000 годишно.

Местните власти казаха през октомври, че са поискали от производителя на автомобили да предостави допълнителна информация за това как плановете му за разширяване ще се придържат към законите за опазване на природата и след това ще вземат решение дали да ги одобрят, без да предоставят времева рамка.

Tesla също така информира работниците в петък, че целият персонал ще получи 4% увеличение на заплатите от ноември нататък, като производствените работници ще получават допълнителни 2500 евро на година от февруари 2024 г. - еквивалентно на 18% увеличение на заплатите за 1-1/2 години.

Tesla изтри $100 милиарда пазарна капитализация за един ден и Мъск има пръст в това

Tesla изтри $100 милиарда пазарна капитализация за един ден и Мъск има пръст в това

Някои издания нарекоха ситуацията мини-катастрофа

Германският синдикат IG Metall заяви през 2022 г., че заплатите на Tesla са с около 20% под тези, предлагани в колективните трудови договори на други производители на автомобили.