Британската финтех компания Tide отвори свой в офис в България. Платформата за бизнес банкиране дава работа на около 100 души.

Tide вече е наела близо 2 000 кв. м в столичния Megapark, която е собственост на инвестиционната компания Lion's Head Investments. Досега компанията е използвала споделено офис пространство в София, което е стандартна практика за компаниите при навлизане на нов пазар. След изготвянето на дългосрочен бизнес план, обикновено те се насочват към наемането на собствен офис, където разходът за едно работно място е значително по-нисък.

"Успяхме в кратък срок да отговорим на изискванията на Tidе при търсенето на подходящ офис. Наемателите отдават все по-голямо внимание на добавената стойност на сградата за своя бизнес, както и на профила на останалите компании в сградата", казва Мирослав Танчев, пропърти мениджър на Megapark.

"За нас беше важно сградата, която ще обитаваме, да се намира на ключова локация в добре развит бизнес район. Зоната около Megapark е утвърдена локация за бизнес и търговски сгради. Има създадена общност на работещите там, което улеснява прехода на служителите към новото работно място и спомага за по-бързото им приспособяване", казва Oliver Prill, изпълнителен директор на Tide.

До края на годината компанията планира разширяването на екипа с над 80%. Дизайнът и обзавеждането на пространството ще следват концепцията на офисите в Лондон, а работещите ще участват активно в процесите по планиране.

Според изпълнителния директор на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, Михаела Лашова, наемните договори за офиси между 1200 и 3000 кв. м., които доскоро се считаха за регулярни, през 2019 г. са по-скоро изключения. Преговорите за наем са разпределени в долната граница за площи до 500 кв. м. и в горната - за 5000 кв. м и повече, което според бизнес консултантиите се дължи на окрупняването на наемателите.

Вътрешните пространства на Megapark ще бъдат изцяло променени

Една от най-големите офис сгради в София минава през пълна промяна

Редизайнът ще приключи до една година