Около година след прехвърлянето на собствеността и по-малко от десет от отварянето си, столичният офис мастодонт Megapark ще мине през пълен вътрешен редизайн на общинте пространства, съобщи на пресконференция Сергей Койнов, изпълнителен директор на компанията-собственик Lion's Head Investments.

Задачата е поверена на архитектурното студио ViArchitects. Към момента проектът за реновация все още е в начален етап, посочи крейтив директорът на компанията Виктория Илиева. След вътрешно проучване сред служителите, компаниите са взели решение редизайнът да създаде повече уют чрез наподобяване на домашна атмосфера с дървени елементи и много места за седене, обясни тя.

Проектът за редизайн

Проектът за редизайн

"Установихме, че много от служителите прекарват голяма част от деня си в сградата и биха оценили подобряване на дизайна и комфорта. Изхождайки от това, нашата цел е да размием границата между споделеното и личното пространство, между работната и домашната среда, да превърнем общите части на сградата в обитаеми, уютни, напомнящи повече на дома пространства, които в същото време да са функционални и провокиращи продуктивност и интеракция", казва Илиева.

Очаква се през лятото окончателният проект да е готов, а обновлението да е готово до една година. Засега не е определен и окончателен бюджет.

Проектът за редизайн

Проектът за редизайн

Megapark, която отвори през 2010 г., е сред топ три на най-големите офис сгради в София, посочи и Койнов. Към момента там са заети постоянно около 4 000 души, а още около 1 000 влизат в сградата всеки ден. Отдаваемата площ е близо 48 000 кв. м., които към момента са напълно заети. Сред най-големите наематели са Interoute, GlaxoSmithKline, Strabag, Huawei, LG Electronics, Deichmann и други. Очаква се утре да бъде подписан и договор с неназована британска компания, която ще заеме освободените от Experian площи.

Без свободни пространства е и другата сграда, собственост на Lion's Head Investments - "Полиграфия офис център". Очаква се в рамките на няколко седмици да има любопитно разместване между двете офис сгради, в които двама наематели ще се разменят.

Проектът за редизайн

Проектът за редизайн

Компанията, в която основни инвеститори са южноафриканската група Old Mutual Property и AG Capital, управлява общо пет сгради - две в София и три в Букурещ, като там третата е в процес на строеж. Койнов посочи и основните разлики между пазарите в двете столици.

В румънския град доходността от вложенията на инвеститорите е по-ниска - 7,4% срещу 8% в София, като има и тенденция за ново намаляване. "Причината за това е, че румънският пазар е значително по-голям и ликвиден", посочи той.

Делът на незаетите площи също е по-нисък - 8,4% срещу 9,8% в София. Цените в румънската столица са по-високи - €18,5 за кв. м. срещу средно €14 на кв. м. в София за клас "А". Почти без разлика са очакваните нови офис площи до края на 2019 г. - 200 000 кв. м. в София срещу 219 000 кв. м. там.

От компанията посочиха и новите тенденции при наемането на офис площи у нас. Все повече наематели търсят офиси над 1 500 кв. м, за да съберат служителите си в една сграда - а най-добре и на един етаж. Все по-важни за тях е и дизайнът и допълнителните възможности, които сградата предлага, като например фитнеси и други. Растат и компаниите, които вече подписват за 10 години, вместо за 5.