Турският гигант за електронна търговия Trendyol планира да се разшири на източноевропейския пазар през следващата година, започвайки с Румъния, Гърция, Унгария и Чехия, съобщи представител на компанията, цитиран от Daily Sabah.

"До първото тримесечие на 2024 г. ще навлезем на източноевропейския пазар. Ще започнем с Румъния, Гърция, Унгария и Чехия и ще увеличим броя на страните на пазара през следващия период", каза изпълнителният директор на Trendyol Group Ердем Инан.

"Нашата цел е да дадем възможност на всички наши 300 000 продавачи да продават в регионите, включително Европа, Близкия изток и страните от Персийския залив", каза той.

Говорейки на InMerge Innovation Summit в Баку, Инан оцени представянето на компанията на азербайджанския пазар, където те присъстват от май.

"Стигнахме до 1,3 милиона клиенти и 6,3 милиона поръчки на азербайджанския пазар. Много сме доволни от резултатите си в Азербайджан", каза Инан.

"С нашата технологична инфраструктура и физически инвестиции, както и маркетингови усилия ще постигнем по-добри резултати, работейки заедно с нашите продавачи", добави той.

Като част от стратегията си за международно разширяване, Инан обяви, че ще започне дейност в Румъния, Гърция, Унгария и Чехия през първото тримесечие на 2024 г.

"Качественият подход на нашите производители, техните продукти и позициониране на марката предлагат значителен потенциал. Това, че сме регион, до който имаме достъп от Турция за кратко време и на ниска цена, предоставя предимства по много начини", обясни той.

"Като използваме предимствата, предлагани от този пазар, ние ще допринесем за електронния износ на турски производители към международните пазари", отбеляза Инан.

"След като нашите дейности в приоритетните страни достигнат определена зрялост, ще стъпим на пазарите в Полша, Словакия и България. Ние се стремим да достигнем 2 милиона активни клиенти и да надхвърлим 4 милиона поръчки на източноевропейския пазар до края на 2024 г., като планираме да постигнем търговски обем от 350 милиона долара", продължи той.

Освен това Инан припомни силния интерес, наблюдаван към азербайджанския пазар, като каза: "Азербайджан беше начело в поръчките, които получихме от чужбина. Откакто навлезе на пазара, Trendyol се превърна в най-тегленото мобилно приложение."

Инан също подчерта, че усилия на компанията допринасят за визията на Министерството на търговията на Турция за увеличаване на дела на електронния износ в общия износ на Турция до 10 на сто. Той подчерта тяхната цел да завършат всички международни операции през 2023 г. с приблизително 3 милиона клиенти и 12 милиона поръчки.

Подчертавайки, че международното разширяване е приоритет във визията на компанията, той спомена, че Германия е първата им дестинация и те са надхвърлили целите си на германския пазар, достигайки до над един милион клиенти за повече от година.

Той също така засегна неотдавнашното им разширяване на пазара в Персийския залив и определи резултатите в региона от август като успешни, като същевременно спомена стратегическо партньорство с Cenomi Group, една от големите компании в региона, за по-нататъшен растеж в страните от Персийския залив.

Trendyol е платформа за електронна търговия, базирана в Турция, със седалище в Истанбул. Trendyol работи в структурата на групата Trendyol. Основана през 2010 г. от Демет Мутлу и през 2018 г. Китайската компания Alibaba Group беше най-големият акционер в компанията с 86,5%. 

През август 2021 г. Trendyol сключи споразумения за набиране на 1,5 милиарда долара от редица инвеститори, оценявайки компанията на 16,5 милиарда долара. С новото финансиране Trendyol стана първият decorn в Турция (стартъп с оценка от над $10 милиарда).

Основните продуктови позиции в Trendyol включват мъжка и дамска мода, обувки и чанти, аксесоари и часовници, детски продукти, козметика, книги, хоби, спорт и електроника.