Цените на урана в света се повишиха до 70 долара за фунт (1 фунт е 0,5 кг), която стойност беше достигната на 25 септември, съобщи Trading Economics. Предишният рекорд за последните години също е от септември - $65,5 за фунт.

Както отбелязва изданието, това е най-високата цена от 2011 г. насам (преди аварията в АЕЦ "Фукушима" тя беше достигна $73 за фунт, след което пазарът изпадна в дълъг период на спад).

Според анализаторите от Trading Economics, държавите започнаха да инвестират отново в ядрена енергетика на фона на нестабилните цени на традиционните горива и несигурността по отношение на доставките, както и поради стремежа към декарбонизация.

В същото време, международният пазар на уран има опасения относно горивото от канадската Cameco, която по-рано обяви намалена прогноза за производство за тази година, а работата на френската Orano беше отложена след преврата в Нигер.

Преди това пък беше съобщено, че износът на ядрено гориво от пристанищата в Санкт Петербург за САЩ е спрял поради липса на застрахователно покритие, прекъсвания на доставките и нарастващи опасения, че геополитическото напрежение между Русия и САЩ може да промени веригите за доставки, независимо че няма санкции спрямо износа на руския уран.

Индия възобнови покупките на уран от Русия, прекъснати за 4 години

Индия възобнови покупките на уран от Русия, прекъснати за 4 години

Русия е на 6-то място в света от страните по производство на уран