През юни Русия достави на Индия първата партида уранова руда от 2019 г. насам, по данни на индийското Министерство на търговията и промишлеността, анализирани от РИА Новости.Стойността на партидата се оценява на 13,5 млн. долара. Обемът на закупената от Индия уранова руда възлиза на 118 тона.

За последен преди това Индия купи уранова руда от Русия през 2019 г. Тогава за цялата година бяха изнесени общо 1,77 хиляди тона уран на обща стойност 101,6 милиона долара.

По данни на Световната ядрена асоциация, Русия е на 6-то място в света от страните, производителки на уран.

Две трети от световното производство на уран идва от Казахстан, Намибия и Канада.

През първата половина на 2023 г., по информация на РИА Новости, САЩ са закупили от Русия 416 тона уран. Спрямо показателя за същия период на 2022 г., обемът на доставките нараства 2,2 пъти и става най-високият от 2005 г. насам.

В същото време трябва да се има предвид, че през 2022 г. САЩ намалиха закупуването на уранови суровини от Русия с 24% на годишна база, до 4,78 милиона фунта U3O8 еквивалент.

Намаляването на доставките през миналата година, според анализатори, може да се дължи на рязкото покачване на цените и спецификата на графиците за доставки при дългосрочни договори. Американските власти смятат, че страната има прекомерна зависимост от ядрено гориво от Русия.

САЩ увеличиха над два пъти закупуването на уран от Русия

САЩ увеличиха над два пъти закупуването на уран от Русия

Вашингтон е платил 696,5 милиона долара за руски уран от началото на годината