Бразилският производител на месо JBS съобщи, че неговият филиал BioTech Foods стартира строителство в Испания на първия си завод за производство на лабораторно отгледано месо в търговски мащаб. Това ще е най-голямата в света подобна фабрика и трябва да е готова до 2024 година, пише Reuters.

Фабриката ще има годишен производствен капацитет от повече от 1000 метрични тона култивирано говеждо. В средносрочен план компанията смята, че може да увеличи производството си до 4000 метрични тона на година.

Снимка 600193

Източник: iStock

Новото производство поставя бразилската компания в уникална позиция да застане начело в сегмента и да управлява тази вълна от иновации.

JBS придоби 51% дял в испанската BioTech Foods през 2021 година в сделка за $100 милиона. От тях $41 милиона са насочени към изграждането на завода, който ще бъде разположен в Сан Себастиан.

Как Испания стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Страната, която стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Доминацията ѝ започва с приемането й в ЕС

"С предизвикателствата, наложени на глобалните вериги за доставки, култивираният протеин предлага потенциал за стабилизиране на продоволствената сигурност и глобалното производство на протеини", коментира в изявление съоснователят и главен изпълнителен директор на BioTech Foods Иниго Чарола.

От JBS заявиха, че тяхното испанско дружество планира постепенно да увеличи производствения си капацитет, за да отговори на нарастващото потребителско търсене. Компанията смята Австралия, Бразилия, Европейския съюз, Япония, Сингапур и САЩ като ключови пазари.

Мотивите, с които Италия ще удари бизнеса с лабораторно произведено месо

Мотивите, с които Италия ще удари бизнеса с лабораторно произведено месо

Защита на селскостопанската индустрия е основният от тях