Във финландската столица Хелзинки преди Коледа (25 декември) започва тестване на пощенски робот, който може да доставя колети в рамките на един час. Това съобщава вестник Helsingin Sanomat.

По информация на изданието, роботът ще доставя пратки до определен адрес в града, избран от клиента. Придвижването на робота ще може да се следи на картата, което дава възможност да се предвиди пристигането на робота в "точката" на доставка, пише изданието. Тестването ще се провежда до края на годината в два района на Хелзинки.

Инициатор на експеримента е иновативна компания, собственост на столичното кметство, Forum Virium. Преди това тя е тествала работата на други автономни устройства. Засега в експеримента като податели на поръчките участват само две онлайн книжарници, уточнява вестникът.

А според доклад на World Robotics, миналата година са били инсталирани рекорден брой от 553 000 промишлени робота, като глобалният оперативен запас се е покачил до 3,9 милиона до края на 2022 година.

Само Китай притежава повече от половината нови инсталации през 2022 година, което прави страната най-големият пазар в света. С малко над 50 000 нови инсталации Япония е на второ място, следвана плътно от САЩ и Южна Корея. Япония също така е и най-големият производител на промишлени роботи, по данни на IRF, с дял от 46% от световното производство през 2022 година.

Възходът на машините: Китай води в глобалния пазар на промишлени роботи

Възходът на машините: Водещите страни в глобалния пазар на промишлени роботи

Азия води в преминаването на индустрията към автоматизирани процеси