Facebook стартира новата си система за разплащания, която носи името Facebook Pay. Системата, която е предназначена да улеснява плащанията в популярните социални мрежи и приложения на Facebook, ще бъде достъпна в платформите Messenger, Instagram, WhatsApp и, разбира се, Facebook. Все още не е ясно кога ще бъде активирана тя за България.

Всеки потребител ще може да използва Facebook Pay, за да изпраща пари на приятели, да пазарувате стоки или да дарява средства за различни кампании.

Услугата ще бъде отделена от новия портфейл на Calibra на Facebook и мрежата на Libra и е "изградена върху съществуваща финансова инфраструктура и партньорства", пишат о компанията.

Нито една компания не е дала обещаните $10 милиона за Libra

Нито една компания не е дала обещаните $10 милиона за Libra

Зукърбърг отново се явява пред Конгреса

Facebook планира да започне въвеждането на Facebook Pay на Messenger и Facebook в САЩ още тази седмица. Първоначално проектът ще бъде достъпен за набиране на средства, плащания от човек на човек, купуване на билети за събития, покупки в игри и някои покупки от страници и фирми, които оперират на пазара на Facebook.

"С течение на времето планираме да изведем Facebook Pay на повече хора и места, включително за използване в Instagram и WhatsApp", обясни вицепрезидентът на Facebook за търговия Дебора Лю.

Платежната система ще бъде наличен в секцията с настройки на приложенията на Facebook или Messenger и ще поддържа повечето дебитни и кредитни карти, както и PayPal. За обработка на тези плащанията се използва услугите на фирмите Stripe, PayPal и други.

Facebook не разкрива кога точно системата ще бъде налична във всичките приложения, нито кога ще се стартира в международен план.

Facebook Pay идва само няколко седмици, след като голям брой разплащателни компании отпаднаха от проекта за дигитална валута на Facebook. - Libra.

PayPal, която поддържа Facebook Pay, беше една от първите компании, които се дистанцираха от Асоциацията на фирмата, която ръководи създаването на криптовалутата и нейното внедряване.

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Libra среща сериозни затруднения

Всеки основен източник на средства в САЩ вече е напуснал асоциацията. Сега Facebook остава със страшната задача да убеди правителствата, че Libra e добра възможност точно когато доверието във Facebook е ниско от известно време. Това обаче не спира технологичния гигант да пусне по-традиционна платежна система днес.

"Facebook Pay е част от нашата текуща работа, за да направим търговията по-удобна, достъпна и сигурна за хората от нашите приложения. Ще продължим да разработваме Facebook Pay и да търсим начини да я направим още по-ценна за хората в нашите приложения", казва Лю.