Vodafone прекрати временно поръчките на оборудване от Huawei Technologies Co Ltd за основните си безжични мрежи, предава Bloomberg. Главният изпълнителен директор Ник Ред заяви пред репортери, че компанията ще проведе разговори с различните държави агенции и правителства във връзка с китайската компания и твърденията за заплахите за сигурността, които идват от нея.

Европейските телекоми започнаха да се притесняват от използването на оборудване от Huawei и заради опасения, че правителствата може да наложат тотална забрана. Американският президент Доналд Тръмп зове европейските страни също да блокират китайската компания, цитирайки притеснения, че Китай може да използва оборудването за шпионаж. Huawei отхвърля всички обвинения.

Huawei ще напуска страните, които го разследват

Huawei ще напуска страните, които го разследват

Компанията ще работи само в държави, където е добре дошла

Ходът на Vodafone следва решение на BT Group Plc. да премахне цялото оборудване на Huawei от своята мрежа във Великобритания. Deutsche Telekom AG също заяви, че преосмисля политиката си по отношение на компанията. Organge SA също няма да ползва продукти на Huawei във Франция.

Някои телекоми взеха решение да не ползват оборудване от китайски производители и преди последната серия скандали, тъй като смятат, че т. нар. "гръбнак" на системата е най-важен за сигурността.

Huawei вложи много усилия и средства, за да бъде конкурентноспособна при преминаването към 5G, което ще се случи през следващите години. Участието ѝ обаче сега е под заплаха в Европа, а компанията вече се изправи пред забрани в САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Самите телекоми не желаят да се отказват от Huawei, тъй като компанията успява да предложи значимо по-евтино оборудване.

Норвегия обмисля дали да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежата си

Още една европейска страна се готви да отхвърли Huawei

Ако властите в Осло забранят китайската компания, телекомите Telenor и Telia ще трябва да се съобразят