Шведският автомобилен производител Volvo Cars се готви да премести производството на своите електрически модели от Китай в Белгия, по данни на британското издание The Sunday Times. Изданието свързва това с евентуалното въвеждане от страна на ЕС на по-високи мита за електрическите автомобили, произвеждани в Китай.

Източниците на The Sunday Times във Volvo - която компания е собственост на китайската компания Geely - съобщават за планове за преместване на производството на моделите EX30 и EX90 от Китай, веднага щом въвеждането на повишени мита от ЕС стане неизбежно. Според европейски медии, решението на ЕС за митата върху китайските електромобили се очаква през следващите седмици.

Напоследък много политици от ЕС и европейски производители на автомобили изразиха безпокойство от наплива на евтини китайски електромобили на пазара на ЕС. Някои експерти не изключват варианта, че по-ниската цена на китайските електромобили може да е свързана с държавната подкрепа, която Китай оказва на своите производители на автомобили.

Европейската комисия продължава започнатото през септември миналата година разследване за възможното субсидиране на произведените в Китай електрически автомобили. След приключване на разследването, ЕК може да наложи нови мита върху вноса на китайски електромобили, за да ограничи щетите за европейската промишленост. Колко високи ще бъдат тези мита, зависи от резултата от разследването на размера на китайските субсидии.

Geely продава акции на Volvo за над $1,3 милиарда

Geely продава акции на Volvo за над $1,3 милиарда

Китайският конгломерат остава вторият по големина инвеститор на шведската автомобилна компания