Автомобилният производител Volkswagen потвърди във вторник, че е договорил 4.3 милиарда долара проектно споразумение с американските регулатори за разрешаване на проблемите около скандала с дизеловите емисиите.

Междувременно компанията планира да се признае за виновна за криминално поведение, предаде агенция Reuters.

Стъпката е част от решаването на гражданските и наказателните дела срещу германския концерн, като с ходът компанията изглежда ще възстанови репутацията на марката след скандала с манипулираните емисии на дизеловите автомобили.

С добавянето на глобата разходите около случая възлизат на около 18.2 милиарда евро, като сумата се равнява на 19.2 милиарда долара.

"Най-важното е, че VW успя да стигне до споразумение, което позволява на компанията да продължи нататък. Голямо облекчение е, че това няма да се проточва през новата администрация на САЩ", обясняват експерти от Evercore ISI.

Германската компания призна през септември 2015 г. за инсталирането на таен софтуер в стотици хиляди американски дизелови коли, който е манипулирал резултатите за емисиите от двигателите на возилата изглеждат по-чисти.

Смята се, че около 11 милиона превозни средства биха могли да имат инсталиран подобен софтуер в световен мащаб.

В понеделник акциите на VW са поскъпнали с 4.2 на сто до най-високото си ниво от септември 2015 година, като нарастването се свързва с оптимизъм у инвеститорите относно очакваното тогава споразумение.

Въпреки това ценните книжа все още са 10 процента под стойностите си преди скандала.