Wizz Air регистрира трети самолет в България - Airbus A-320, като с това стартира нови дестинации от София до Париж, Франкфурт, Болоня и Мадрид.

Промоционално билетите до новите дестинации струват 33,99 евро в едната посока с всичко включено, предаде News.bg.

С регистрацията на новия самолет базата в София на Wizz Air ще разшири капацитета си с нови маршрути, ще увеличи честотата на полетите, както и ще бъдат разкрити 45 нови работни места.

Миналата година 550 хил. пътници е превозила Wizz Air до България. Очакванията ни за 2010-а година са за над 700 хил. пътника, обясни Кристиян Кръстев, изпълнителен директор на Wizz Air за България.

Смятаме да продължим да инвестираме в България, защото тук се чувстваме сигурни, подчерта той. Опитваме се да направим летенето достъпно, допълни Кръстев.

Според него компанията планира съвсем скоро да осъществява полети от и до Летище Пловдив. Потенциалът на това летище тепърва ще бъде разкрит, смята Кръстев. Летище Пловдив ще се развива, категоричен е той.

Потенциалът на летището ще дойде закономерно, когато Летище София достигне своя пик и авиопревозвачите ще трябва да търсят алтернативни летища.

Зам.-министърът на транспорта Камен Кичев се поинтересува как компанията се справя в условията на криза. Кристиян Кръстве отговори: "Хората в криза стават по гъвкави, търсят по-достъпни начини".

Кичев пожела повече базирани самолети в България на Wizz Air. Надявам се догодина тези 3 самолета да бъдат 6, си пожела още той.

Лентата на новия самолет преряза лично транспортният министър Александър Цветков. Още днес самолетът превозва първите си пътници до Болоня.

Като сензация от Wizz Air определиха начина, по който е отразен случаят с "проблемния" самолет на компанията в Мадрид. Кристиян Кръстев обясни, че преди излитане на самолета е имало индикация за мека гума.

Пилотът е трябвало да мине задължителна техническа проверка, която обаче отнема доста време.

В същото това време, докато е течала проверка, е изтекло работното време на екипажа. За това е трябвало да бъде изчакано до следващия ден. За нас са спазени абсолютно процедурите, изтъкна Кристиян Кръстев и допълни:

Сигурността на пътниците е на първо място. Не е имало инцидент, подчерта той. Погрижихме се за пътниците си, посочи още изпълнителният директор на Wizz Air за България.

Била е осигурена храна на хората, част от тях са настанени в хотел (над 30%), другите са намерили алтернативно настаняване.

От Wizz Air обещават да възстановят средствата на тези, които са се настанили в хотел за своя сметка.

Wizz Air е една от най-голямите нискотарифни авиокомпании в Централна и Източна Европа и оперира от 12 бази в Полша, Унгария, Румъния, България, Украйна и Чехия. Броят превозени пътници през последните 12 месеца достигна 8.4 милиона, което възлиза на 30% годишен ръст. От Летище София авиокомпанията изпълнява целогодишни полети по 14 европейски маршрута, а превозваните от нея пътници съставляват 15 на сто от общия трафик на столичното летище.