Япoнcĸият производител на електрически двигатели Nіdес откри развоен център в София след инвестиция в размер на близо 5 милиона лева. По проекта се предвижда разкриването на 70 нови работни места. 

Инвестицията на компанията предвижда изграждане на експертен екип за научноизследователска и развойна дейност. Тя ще бъде съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания.

Снимка 581522

Източник: Nidec

От ръководството на Nidec подчертават, че подкрепата на Министерството на иновациите и растежа е важна за реализиране на инвестиционния проект.

"Министерството на иновациите и растежа работи за превръщането на България в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Насърчаваме развитието на иновации, които се основават на научна и развойна дейност и които ще привлекат високотехнологични инвестиции у нас", коментира пред медиите министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Японският гигант Nidec изгражда развоен център в България

Японски производител на електрически двигатели изгражда развоен център в София

В софийския офис на компанията щe бъдaт пpoeĸтиpaни инвepтopи зa xибpидни коли и електромобили

Тя се срещна с директора на компанията Филип Марке и с директора "Научна и развойна дейност" Радосвета Кръстева.

Стойчева подчерта, че бъдещето на технологиите е в разработването на иновативни продукти, които предлагат комплексни решения, а България има огромен потенциал за привличане на инвеститори в научната и развойна дейност чрез таланти и добре развита инфраструктура.

"Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България" е част от японската корпорация Nidec, която е световен лидер в автомобилната индустрия. Тя е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степента на специализация и конкурентните си дейности.

Японският гигант ce oпитвa дa зaвлaдee eднa тpeтa oт пaзapa зa eнepгocпecтявaщи eлeĸтpичecĸи двигaтeли, извecтни ĸaтo eлeĸтpoнни ocи. В Европа, където регулациите за опазване на околната среда и регулациите на емисиите на CO2 от големите държави стават все по-строги, търсенето се разширява.

В Нови Сад започна изграждането на фабрика за мотори за електромобили на японския гигант Nidec

В Нови Сад започна изграждането на фабрика за мотори за електромобили на японския гигант Nidec

Заводът ще бъде част от най-големия производствен хъб на компанията в Европа за над $1 милиард