Голяма производствена база в с. Каспичан продава частният съдебен изпълнител Ясен Бойчев. Началната тръжна цена е 2 238 432 лева, а длъжникът е "Плантабул" ЕООД.

Компанията е семейна, основана през 1999 г., като от нейния сайт става ясно, че е специализирана в изкупуването, преработката и износа на диворастящи, култивирани и органични битки, сухи плодове, орехи и орехови ядки и билкови чайове.

"Данев-Адвапак" изнасяше и в САЩ - сега ЧСИ продава завода му

Бургаски опаковъчен производител изнасяше и в САЩ - сега ЧСИ продава завода му

Началната тръжна цена е малко над 3 млн. лева

Тя притежава две фабрики - обявената за публична продан и друга, разположена в Шумен и предназначена за преработка на ядки. "Компанията е най-голямата в България, съчетаваща всички процеси на събиране, преработка и износ на билки за фармацевтична, козметична и хранително-вкусова промишленост. Ние наблюдаваме и контролираме производствения процес в детайли от събиране на суровините до готовия продукт", става ясно още от написаното на сайта.

От интервю на управителя д-р Ивелина Коцовска за "Агровестник" през 2015 г. става ясно, че дружеството изнася 99% от лечебните изделия за ЕС и САЩ, като 15% от билките са сертифицирани като биопроизводство.

Приходите на "Плантабул" за 2022 г. са 1,721 млн. лева - най-слабото представяне от 2008 г. до последната година, за която има данни. Печалбата е била 189 000 лева. По данни на БСК компанията все пак е в Топ 7 в отрасъл "Преработка на кафе и чай".

Снимка 673707

Източник: ЧСИ Ясен Бойчев

Броят на осигурените лица обаче показва затрудненията, с които се е сблъскала компанията през последните години - от над 40 служители през 2020 г., към април 2024 г. са останали само 10.

Сега фабриката за преработка на билки в Каспичан отива на търг. Тя е под запори в полза на "Прима Ленд", Асен Антонов, НАП и "Уникредит Булбанк".

Снимка 673709

Източник: ЧСИ Ясен Бойчев

Продават се 3 поземлени имота с обща площ от около 26 декара. Върху тях са построени 7 сгради, като от снимките се вижда, че те са в много добро външно състояние и даже на покривите са инсталирани соларни панели.

В периода от 5 юли до 5 август ще се събират оферти, а ден по-късно ще бъде обявен купувач.