Заради нападението над Конгреса на САЩ преди два дни, вече някои бизнеси и организации или са настояли за забрана на достъпа на почитатели на Тръмп до услугите си, или вече са ги блокирали.

Синдикатът на стюардесите в САЩ, който представлява около 50 хил. служители на 17 местни компании, излезе с изявление, че след хаоса в окръг Колумбия трябва да се вземат сериозни мерки срещу почитателите на скоро бившия президент, предаде Zero Hedge.

"Проявите на стаден имунитет, случили се на няколко полета до региона на окръг Колумбия, бяха недопустими и заплашиха безопасността и сигурността на всеки човек на борда. Това няма да се случи повече", каза президентът на синдиката Сара Нелсън.

По думите ѝ, някои от хората, които са летели до столицата, в последствие са участвали в "метеж" на Капитолийския хълм. "Действията им срещу нашата демокрация, нашето правителство и свободите, които имаме като американци, трябва да им отнемат индивидуалната свобода да пътуват със самолети", добави тя.

В рамките на последната седмица, пасажери на Delta Air са нарекли републиканския сенатор Мит Ромни "предадтел". От авиокомпанията излязоха с изявление, според което "нашият екипаж се намеси бързо и разреши ситуацията". По време на полет на American Airlines пътници са си крещели и са се обиждали. От компанията обявиха, че няма да сервират алкохол на летящите от и до Вашингтон.

Не е ясно защо от синдиката на стюардесите настояват за допълнително затягане на правилата, след като и в момента причиняването на проблеми на борда е незаконно. Ако се пречи на работата на който и да е екипаж на самолет, глобата в САЩ е до 25 хил. долара.

Но стюардесите далеч не са единствените.

Платформата за стартиране и управляване на дигитален бизнес Shopify спря всички регистрирани в нея електронни търговци, които са управлявани от представители на кампанията на Доналд Тръмп или Trump Organization. Официалната причина: "в отговор на бунтовете" и "в нарушение на политиките за допустима употреба."

Както и стюардесите, от компанията също излязоха с изявление:

"Shopify не толерира действия, които насаждат насилие. Въз основа на скорошните събития, определяме действията на президента Доналд Тръмп като нарушаващи нашите политики за допустима употреба, които забраняват промотирането и подпомагането на организации, платформи и хора, които заплашват с насилие, за да проповядват определена кауза. В резултат на това затваряме магазините, свързани с президента Тръмп."

Интересно е, че след цяло лято на протести от Black Lives Matter, по време на които бяха унищожавани и разграбвани магазини в много градове на САЩ, платформата не излезе с подобно изявление.

Facebook също блокира профила на Тръмп, а Марк Зукърбърг излезе с готово изявление:

"През последните няколко години позволявахме на президента Тръмп да използва платформата ни, спазвайки собствените ни правила, като понякога премахваме или обозначавахме постовете му, когато те ги нарушаваха", изтъкна главният изпълнителен директор на компанията. "Правихме това, защото смятаме, че публиката има право на най-широк достъп до политическа реч, дори и когато тя е противоречива. Но настоящият контекст е фундаментално различен, тъй като платформата ни беше използвана за насаждането на насилствен бунт срещу демократично избраното правителство."

Затова Тръмп изгуби достъпа до профилите си във Facebook и Instagram "за неограничено време, но най-малко в рамките на следващите две седмици, докато се приключи с мирното предаване на властта", пише още Зукърбърг.

Така се стигна до парадоксално звучащата ситуация, при която все още действащият президент на САЩ има достъп до ядреното куфарче, но не и до Facebook профила си.

Извън шегата обаче от Zero Hedge изтъкват, че с подобни действия Facebook вече си присвоява правото да блокира всекиго, по всяко време и за всяко едно действие от платформата си - нещо, за което тя търпи обвинения през последните години така или иначе.

"Facebook официално отне правото на изявяване на президента на САЩ. За добро или за лошо, това ще бъде запомнено като повратен момент в борбата за контрол върху дигиталното слово", туитна Едуард Сноудън по повода.

Говорейки за туитове, една от първите платформи, които блокираха Тръмп, беше именно Twitter, които свалиха профила му за 12 часа. От компанията също изтъкнаха, че блокирането може да продължи за неограничен период от време, ако Тръмп наруши правилата им.

Разбира се, иначе през последните години социалните мрежи нямаха никакви проблеми с постовете на Тръмп и с рекламните приходи, които той им носеше.