Няколко месеца, след като собственикът на компанията за производство на катерачни стени Walltopia Ивайло Пенчев поведе словесна битка срещу ръководството на "София тех парк", предприемачът откри нов фронт срещу държавна институция - този път срещу Комисията за финансов надзор (КФН).

По време на пресконференция днес, както и с открито писмо до медиите, бизнесменът обвини комисията в упражняване на институционален натиск върху негова компания. Става дума за дружеството Auxionize, което от 18 април е обект на проверка от страна на КФН.

Компанията предлага интернет платформа за търгове, при които печели офертата с най-ниска цена. В нея клиенти завяват какво търсят, докато доставчици на дадената стока или услуга предлагат своите оферти. По официални данни платформата има регистрирани над 8000 фирми.

Повод за проверката на финансовия регулатор, който отговаря за надзора над пенсионните, застрахователните и инвестиционните дружества, стават регистрирани търгове за застрахователни услуги. Отново по официални данни става дума за 113 обяви от над 10 000 общо в платформата.

КФН влиза на проверка след получен сигнал, който по думите на Ивайло Пенчев идва от Асоциацията на застрахователните брокер. В своето писмо той убедено заявява, че става дума за поръчка заради нарушени икономически интереси.

"Целта на тази жалба е да се защити интересът на неефективните, продаващи скъпо и чрез корупция застрахователни брокери за сметка на всички купувачи на застрахователни услуги и за сметка на трудолюбивите и свестни брокери, готови да работят в конкурентна и прозрачна среда"

Не това обаче мислят от Комисията за финансов надзор, които излязоха с официално становище. В него регулаторът заявява:

"КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции."

С други думи сигнал има, комисията го проверява, но решение все още няма и като дойде, то подлежи на оспорване. Според Пенчев обаче това не е просто случайна проверка, а част от тенденциозен държавен натиск върху фирмите, част от които е и Auxionize.

Той даде пример с това, че проверявана е не само платформата, но и клиентите, сключили застрахователни сделки през нея. Такава е другата му компания Walltopia, която също е купила застраховка и е проверявана от КФН.

Оттам обаче заявяват, че извършват проверката по начина, уреден в нормативните разпоредби, и "отстояват единствено и само интересите на закона".

Пенчев завършва писмото си думите, че "който пречи на Auxionize е или глупак, или тарикат". От своя страна комисията също завършва становището си с въпрос как би реагирал, ако решението й е в негова полза?