Производителят Volkswagen получи одобрение от германската Федерална служба по моторен транспорт (KBA) за ремонтирането на още 2,6 милиона возила, засегнати от скандала с вредни емисии от миналата година. Това означава, че тези коли ще бъдат изтеглени от пазара на Стария континент, съобщава Fortune.

През 2015 година от корпорацията потвърдиха, че в над 11 милиона техни автомобила е бил инсталиран софтуер, който е манипулирал отчитането на вредните газове, изхвърляни от тях.

Volkswagen излезе начело по продажби от началото на годината

Volkswagen излезе начело по продажби от началото на годината

Toyota изостава, но не с много

Засегнатите возила в Европа са около 8,5 милиона, като те трябва да бъдат изтеглени и ремонтирани. Досега KBA е дала зелена светлина за около 5,6 милиона от тях.

Междувременно миналия месец съдът в САЩ одобри решението за изплащане на рекордните 14,7 милиарда долара, наложена от властите на страната на автопроизводителя Volkswagen, заради нанесените щети при скандала с вредните емисии.

Според споразумението, което германската корпорация постигна с властите в Щатите, тя ще трябва да похарчи 10 милиарда долара за обратно изкупуване на засегнатите коли и компенсации на клиентите си в страната.

Volkswagen представи най-големия си кросоувър Atlas (ВИДЕО)

Volkswagen представи най-големия си кросоувър Atlas (ВИДЕО)

Ще бъде конкурент на Toyota Highlander, Honda Pilot и Ford Explorer

Допълнително 4,7 милиарда долара компанията ще плати заради вредите върху околната среда и за развитието на проекти за екологични автомобили.