Много хора знаят израза: "Правете това, което обичате, и няма да се налага да работите и ден в живота си".

В същото време, в действителност, мнозина се чувстват затворени в професионална рамка, която не им подхожда. Вероятно подобни чувства са причинени от факта, че уменията на хората и начините им на стопанска дейност не се вземат достатъчно предвид на работното място. Да видим, според експертите, дали това може да бъде поправено.

В американската консултантска компания Bain & Company направили мащабно проучване, по време на което специалистите на организацията интервюирали повече от 20 хиляди служители и колеги от други фирми. Основната цел била да се разберат причините за т.нар. голямото уволнение" — процес, който продължава да върви в Съединените щати от началото на 2021 г. Нараства броят на хората, които доброволно напускат работата си.

Снимка 374612

Източник: iStock

Шестте категории служители

Въз основа на резултатите от проучванията анализаторите в Bain & Company стигнаха до извода, че "средносаттистически служител" не съществува, а всъщност служителите могат да бъдат разделени на шест вида.

Диспечерите представят работата като средство за постигане на определени цели. Статутът или автономията не са толкова важни за тях, те предпочитат стабилността и предвидимостта, а работата в екип е много ценна за тях.

Дарители (донори), за които е важно да имат положително въздействие върху живота на хората в работата си, така че често се озовават в преподаването или медицината. Те могат да работят в екип, но имат предпазливо отношение към света и обичат да изчисляват всичко предварително.

Майсторите търсят работни места, които ги вдъхновяват. Най-важното за тях е да подобрят собствените си умения. Най-удобното условие за тяхната работа е максималната независимост, а те придават малко значение на работата в екип и взаимоотношенията с колегите.

Изследователите ценят свободата и впечатленията, така че те избират професии, които са разнообразни и емоционални. Те не мислят, че работата ги определя, а избират свои собствени цели. Когато ги постигнат, хората от този вид могат да спрат да искат повече.

Пионери искат да променят света. Те имат конкретни планове за това, което трябва да бъдат направено първо и без отлатане и са готови да не се спрат пред нищо. Този тип служителии не се страхуват да поемат рискове и те определят живота си с работа и революционни успехи в нея.

Борците искат да достигнат върхове в живота, които за тях се определят от професионалния им статус и заплатата. Те обичат да планират пътя си към успеха задълбочено и често се конкурират с други служители на работното място.

Снимка 253430

Източник: БГНЕС

Кой към какво го влече?

Диспечерите предпочитат управленска дейност, донорите избират грижите и подпомагането, майсторите предпочитат физическия труд, изследователите се привличат от обществената дейност, а пионерите и борците се насочват към работа, свързана с науката и знанията.

Важно е да се познава и използва типът на работника

Изследователите на Bain & Company са заключили, че поради пандемията много хора преосмислят формата на работа и мнозина не искат да се върнат в привидно скучни офиси. За да направят работата привлекателна отново, ръководителите трябва да вземат предвид мотивацията на служителите, която е пряко свързана с вида на тяхната личност.