Деца, родители и прародители под един покрив - това все по-рядко е реалността в семейния дом и все по-често - на работното място. Докато 20-годишните навлизат в работата, техните 30-годишни колеги са вече изградени професионалисти, 40-годишните се развиват като ръководители... а какво се случва с тези над 55?

Преди години на тази възраст хората бяха към края на трудовия си път и за тях времето в по-голяма степен отброяваше месеците до заслужената почивка. Днес промените в пенсионната система, по-качественото здравеопазване и (за съжаление) необходимостта от запазване на доходите от труд възможно най-дълго удължават още кариерата.

10 интелигентни съвета за тези, които искат да направят кариера

10 интелигентни съвета за тези, които искат да направят кариера

Кое е по-интересно: осем часа на ден да попълвате таблици в Excel или да измисляте нови и вълнуващи идеи?

Думата е точно тази - "кариера". Най-опитните на работното място могат да продължават развитието си и в същото време да бъдат полезни ментори на по-младите си колеги. От това биха спечелили и екипът, и компанията - но за тази цел са нужни усилията на всички замесени страни. Ключово е преодоляването на предразсъдъците, подчертава пред Money.bg директорът "Продажби и бизнес развитие" в Manpower Мария Стоева.

Поколение, което е видяло много

Поколението на т.нар бейби бумъри включва родените между средата на 40-те и средата на 60-те. Най-младите му представители днес са на 55 години.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

В българския контекст тези хора са започнали професионалното си развитие в съвършено различна обществена и икономическа среда. Говорим за поколението, което е преживяло кризите на късния социализъм и на Прехода и е поставило основите на голяма част от съвременните български бизнеси. Това са хора, които са започнали работа по времето на плановата икономика, а днес използват платформи с изкуствен интелект. Със сигурност до момента не се е трудила генерация с толкова разнообразен житейски и трудов път.

"Те обикновено имат години ценен трудов опит, умения и знания, полезни за организациите. Освен това много от тези хора са по-здрави и по-продуктивни от всякога, благодарение на напредъка в здравеопазването", отбелязва Стоева.

И, все пак, в България и на много места по света хората над 55-годишна възраст се смятат за "неизползван ресурс" на икономиката.

Дискриминация в много форми

По думите на експерта подценяват по-възрастните и причината за това се корени във възприятието, че по-възрастните служители са по-непродуктивни, по-слабо адаптивни и възприемчиви към новото.

Кои са най-възрастните милиардери в света?

Кои са най-възрастните милиардери в света?

Те са на повече от 95 години и управляват активи за на 28 милиарда долара

Стоева говори за откровена дискриминация: "Дори това да не означава, че даден кандидат за работа няма да бъде разгледан от потенциален работодател само заради възрастта си, дискриминацията често е по-невидима - на хора, пред които не стоят дълги години възможност за работа, по-рядко се предоставят възможности за вътрешни и външни обучения, за до- или преквалификация, по-рядко се издигат йерархично".

А това е проблем, защото 55-годишният в наши дни има най-малко 10 години активен трудов живот пред себе си и липсата на нови възможности за обучение и развитие "е пряк път към посредствени резултати".

Разбиване на митовете

Основните принципи на много професии и индустрии не са се променили толкова много и наличието на опит и умения като работата в екип всъщност са неизменна добавка към новите технологии, подчертава Мария Стоева.

"Много работещи с дълъг опит са развили умения и знания, които могат да се прехвърлят към нови технологии и да се прилагат в нов контекст. Уменията за решаване на проблеми, критичното мислене и ефективната и уважителна комуникация са от съществено значение, независимо от конкретната технология, която се използва. Способността за адаптиране към промяната и усвояване на нови умения не е ограничена до никоя възрастова група и хората с по-богат опит са способни да възприемат нови технологии и да се адаптират към нови начини на работа", категорична е експертът от Manpower.

Какви коли купуват възрастните германци и защо?

Какви коли купуват възрастните германци и защо?

Най-търсени са моделите Mercedes В-класа и Skoda Yeti

По думите ѝ по-възрастните служители "са чудесни "балансьори" на по-младите, по-нетърпеливи и по-своенравни членове на екипа": "Бейби бумърите и генерация Х (родените между средата на 60-те и средата на 80-те - б.р.) имат по-традиционен подход към работата - не се отегчават така лесно, както представителите на следващите генерации, търсят стабилност, прогнозируемост и умеят да спазват, а заедно с това и очакват, ясни правила".

Нещо се променя

Всичко това е важно да се случи не само заради по-възрастните кадри, но и заради компаниите, в които работят. Стоева отбелязва, че при застаряващо население и намаляваща раждаемост наличните млади хора просто не успяват да заменят пенсиониращите се или напускащи таланти. Затова и трябва да се работи активно със служителите над 55-годишна възраст.

"Хубавата новина е, че все по-често практиката ни среща с работодатели, които търсят такива възможности - вече имахме академия за преквалификация на хора, като целевата група бяха, не както е възприето обичайно, на между 20 и 25 години, а напротив - над 45, или с други думи - хора с опит, сериозно отношение, умения и, не на последно място, с осъзнати амбиции за смяна на професия", разказва експертът.

Допълнителни $3,5 трилиона към БВП на развитите икономики, ако възрастните останат на работа

Допълнителни $3,5 трилиона към БВП на развитите икономики, ако възрастните останат на работа

Най-много от такава крачка ще спечелят Щатите

Ключова обаче е промяната в културата - тя трябва да стане по-подкрепяща. Процесът е двустранен - от едната страна е "трансферът на знания от хората с богат трудов и житейски опит към тези с по-скромен", а от другата е "даването на възможности за развитие и обучение и на по-възрастните хора, ангажирани в съответната компания". И за двете е нужно уважение към различната гледна точка.

Има и много конкретни стъпки, които се очакват от работодателите - предоставяне на допълнително здравно и пенсионно осигуряване и възможности за гъвкавост на работното време и място.

"Като работещ в компания, в която най-младият член на екипа е на 21 години, а най-възрастният - на 72, мога смело да споделя своя опит, а именно - приобщаващото и иновативно работно място е също приятно и се увещава с успехи, като същевременно помага на членовете на екипа ни да се учат един от друг и да изграждат силни работни взаимоотношения", отбелязва Мария Стоева.