Цели 54%1 от служителите в България се оглеждат за нова работа, докато са на настоящата си позиция, показва проучване на nPloy. За сравнение, този дял в предходното годишно проучване на компанията е бил едва 33%, което е доказателство за все по-голяма динамика на талантите на трудовия пазар в страната.

В рамките на 3-месечен период (края на 2023 - началото на 2024 г.) в проучването взеха участие малко над 1400 служители и повече от 150 HR специалисти. Двете аналогични анкети позволяват да сравним очакванията и нагласите на двете страни на пазара на труда у нас.

Снимка 650648

Източник: Microsoft

Липсата на кадри

Над 50% от анкетираните HR специалисти смятат, че има достатъчно квалифицирани специалисти за техните позиции - значително повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 г. Въпреки цялостната положителна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подходящи кадри. Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се нареждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%).

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Заплата в обявата за работа?

Показателно е, че 20% от анкетираните кандидати изобщо не биха кандидатствали по обява, ако заплатата не е посочена в нея, а други 14% се колебаят. И въпреки че 64% от HR специалистите осъзнават колко важно е за кандидатите да виждат заплатата за позицията, едва 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% посочват диапазон на възнаграждението. Според 40% от анкетираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не позволява обявяване на заплатата.

За една и съща позиция: Колко по-ниски заплати получават жените от мъжете в България

За една и съща позиция: Колко по-ниски заплати получават жените от мъжете в България

Страната ни е в топ 3 сред държавите в Европа с най-много жени мениджъри

"Ние сме единствената платформа в страната и региона, която изисква от работодателите да посочат диапазон на възнаграждение в обявите си. Това е в основата на успешния ни модел - нашият AI алгоритъм търси съответствие по всички важни критерии, включително заплата", коментират от nPloy.

Така кандидатите винаги знаят, че финансовите им очаквания са покрити от началото.

Модел на работа

Хибридния модел на работа предпочитат 66% от анкетираните, след което се нарежда изцяло дистанционната работа с 22%. Моделът от офис предпочитат едва 12% от талантите. При компаниите отново води хибридния модел с (66%), но за разлика от талантите, доста повече работодатели (37%) залагат изцяло на работа в офис и само 16% на изцяло дистанционна работа.

За да отговори на нарастващото търсене на remote работа, което местният ни пазар очевидно не може да удовлетвори, nPloy вече предлага над 1000 изцяло дистанционни работни позиции от над 100 международни технологични компании като GitLab, Brevo, Airalo, Binance, AngelList, Polygon, Kraken и Zapier. За талантите това означава не само по-високо заплащане, но и придобивки като допълнителен платен отпуск, гъвкаво работно време и бюджет за оборудване на домашен офис, например.

Страните с най-високи средни заплати в света и къде е България

Страните с най-високи средни заплати в света и къде е България

В класацията присъстват над 190 държави

Социални придобивки

Най-важната социална придобивка според 71% от кандидатите и най-често предлагана сред работодателите (82%) е допълнителното здравно осигуряване. На второ място за служителите идват допълнителните дни платен отпуск (51%), а на трето - програмите за обучение и квалификация (48%).