На днешния 8 март на дневен ред отново излиза разликата в заплащането на жените, спрямо мъжете. В редица икономически сфери у нас тези разлики между половете все още са големи, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Цифрите показват, че дамите в България получават средно с 12,6 процента по-ниски заплати от мъжете - за една и съща работна позиция. В много икономически сфери обаче разликите в заплащането са още по-големи.

Над 40 процента от жените на възраст от 25 до 34 години в България имат висше образование, в сравнение с 28 процента висшисти сред мъжете в същата възрастова група.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

За някои работни позиции у нас жените получават с 30 на сто по-ниски заплати от мъжете.

"Такава, например е "Финанси и застраховане", но има и много други", коментира заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова, цитирана от БНР.

В Югозападния регион се намират двете области с най-висока и най-ниска средна заплата

Регионът, в който се намират двете области с най-висока и най-ниска средна заплата

Каква е средната годишна заплата в страната?

Принципът "еднакво заплащане за еднаква работа" е основополагащ за Европа и е въведен още с Договора от Рим през 1957 година. Въпреки това мъжете продължават да получават съществено по-високи възнаграждения на час от жените, а напредъкът към намаляване на различията през последните години е минимален.

Все пак, има професии в България, при които жените са по-заплатени от представителите на "силния пол". Изненадващо или не, една от тези дейности е строителството, показват данните на синдикатите.

Заплащането на жените тук е средно с 16 процента по-високо, а причината е, че при дамите обикновено не става дума за позиции като "общи работници", а за висококвалифицирани.

Снимка 621263

Източник: iStock

Дейности, в които жените са по-заплатени от мъжете:

  • Строителство
  • Административни и спомагателни дейности -
  • Финансови и застрахователни дейности

Сферите с най-много работещи жени в България са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието. Наетите жени преобладават и в най-ниско платените дейности у нас като "Хотелиерство и ресторантьорство".

Дамите мениджъри

В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени от мъжете - те са 45 на сто. На този фон дамите в бордовете на най-големите компании, регистрирани на фондовите борси в ЕС, са средно 34%. За сравнение, в България те са 18 на сто.

Средната заплата в София се увеличи със 150% за 10 години

Средната заплата в София се увеличи със 150% за 10 години

Колко хора работят в столицата?

Въпреки това страната ни е в топ 3 сред държавите в Европа с най-много жени мениджъри. В 28,8 процента от компаниите у нас има дами на високи ръководни позиции, според данни от проучване на Global Gender Gap 2023. По този показател нагоре в класацията се нареждат само Латвия и Литва.

Навсякъде в ЕС обаче жените получават по-малко пари спрямо мъжете, когато когато става въпрос за една и съща мениджърска позиция.