Българка участва в надпреварата за нов главен изпълнителен директор на френската марка L'Oreal. Заедно с още няколко претенденти, тя беше сред кандидатите за поста.

Само преди дни L'Oreal избра своя нов главен изпълнителен директор в лицето на друг претендент - ветеранът в компанията Никола Йеронимус. Той е в L'Oreal от 33 години и сега заема поста на заместник главен изпълнителен директор. В новата си длъжност ще встъпи от 1 май догодина, съобщиха от компанията. 56-годишният Йеронимус ще бъде едва шестият изпълнителен директор в историята на компанията, която датира от 1907 г.

Сегашният главен изпълнителен директор Жан-Пол Агон ще се оттегли през 2021 г., когато навършва 65 години.

Българката, която можеше да оглави компанията

Българката, която участваше в надпреварата е Любомира Роше, която е в компанията едва от 2014-а. Тя е френско-български гражданин, икономист по образование и възпитаник на Ecole Normale Supérieure, Science Po Paris и College of Europe в Брюж.

Любомира Роше е на 43 години и е най-младият кандидат сред останалите, както и с най-малко стаж в L'Orelal. Тя започва кариерата си през 2003 г. в Capgemini като директор по стратегиите и развитие. През 2008 г. се присъединява към Microsoft, за да управлява връзките на компанията със стартъпи, както и екосистемата за иновации. През 2010 г. става заместник изпълнителен директор на агенцията за дигитален маркетинг Valtech и управляващ директор за Южна Европа. Любомира Роше се присъединява към L'Oréal през март 2014 г. като главен дигитален директор и член на изпълнителния комитет на групата.

Другите кандидати

Барбара Лавернос

Барбара Лавернос, на 52 години, също беше сред претендентите за главен изпълнителен директор. Тя е директор по технологии и операции и отговаря за ключовата верига на доставки за 7 милиарда козметични продукта на L'Oreal, произвеждани годишно. 2020 г. беше особено трудна в оперативно отношение, тъй като потребителите все повече се насочваха към електронната търговия по време на блокирането заради коронавируса. Стратегията за ускоряване на онлайн търговията на компанията до голяма степен зависи от нейния екип. Лавернос ще стане заместник главен изпълнителен директор, когато Йеронимус встъпи в длъжност от догодина.

Стефан Риндеркнех

В момента президентът на Северна Америка, Риндеркнех на 47 години, е въплъщение на изпълнителен директор на международните пазари, пише Bloоmberg. Той прекарва 13 години в Азия, като работи в Япония и Южна Корея, преди да работи в Китай, на най-големият пазар на групата след САЩ. Подобно на Риндеркнех, сегашният изпълнителен директор Жан-Пол Агон също управлява пазара в САЩ преди да бъде назначен на поста. Въпреки това Риндеркнех отпадна от надпреварата.

Предизвикателни времена за френският концерн

Сегашните времена са предизвикателни за френския козметичен гигант. Приходите през първото полугодие са намалели с 12% - най-големият спад от поне 20 години. Причината са блокировките и ограниченията за пътуване, което значи по-малко социален живот и носене на грим и парфюм. Хората все повече пазаруват от вкъщи и увеличаването на онлайн приходите за компанията става по-важно от всякога.